28 Νοε 2008

Πρόστιμα και ανακλήσεις αυξήσεων


Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος με αφορμή την ανακοίνωση στοιχείων από τους νέους τιμοκαταλόγους που υποβλήθηκαν στο ΥΠΑΝ σημείωσε τα εξής:
Συνεχίζοντας την προσπάθεια εξυγίανσης αγοράς και μετά από ελέγχους σε κάθε νέα τιμή, που φθάνει στο ΥΠΑΝ δίνουμε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία. Πρόκειται:
- για μειώσεις τιμών σε 1517 κωδικούς
- για ανακλήσεις των ανατιμήσεων σε 414 κωδικούς
- για πάγωμα» τιμών σε 206 κωδικούς
- για μειώσεις ποσοστών αύξησης στις νέες τιμές σε 213 κωδικούς
Παράλληλα, για τις εταιρείες
ΕΛΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ
ΣΤΑΚΟΡ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ
BP HELLAS ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ
που ανακοίνωσαν αυξήσεις χωρίς να έχουν κοστολόγια, που να τις δικαιολογούν, επιβάλουμε, συνολικά, πρόστιμα ύψους 87.000 ευρώ.
Παράλληλα δίνουμε στοιχεία τεκμηρίωσης των ανατιμήσεων σε 151 κωδικούς..
Για μια ακόμη φορά παρουσιάζουμε συνολικά και με σαφήνεια την εικόνα της αγοράς.
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων για τη διακίνηση ηλιελαίου με παραφινέλαιο και την εξέταση της ένστασης της επιχείρησης σούπερ – μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ αποφασίσαμε:
- την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος της επιχείρησης στη Λεωφόρο Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι, για (4) τέσσερις εργάσιμες ημέρες
- την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας ΚΟΡΕ Α.Ε.» Αιγέα 64, Κορωπί για μία εβδομάδα (7 ημέρες), καθώς και επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ για ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας
Ακόμη, παραπέμπουμε την εταιρεία παραγωγής μελιού Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για μη υποβολή στοιχείων, σχετικά με τις συμφωνίες, που είχε με αλυσίδες λιανεμπορίου.
Επίσης, παραπέμπουμε και τις επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή γιατί δέχτηκαν συμφωνίες από την εταιρεία Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. που δεν είχαν γνωστοποιηθεί στο ΥΠ.ΑΝ.
Επιπλέον παραπέμπουμε την επιχείρηση ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και στη διοίκηση του οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με πρόταση αποπομπής από το χώρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, λόγω σειράς αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων.
Επίσης, παραπέμπουμε τον πωλητή λαϊκών αγορών Κων/νο Σαχινίδη στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσ/κης με πρόταση αφαίρεσης αδείας, λόγω αγορανομικών παραβάσεων.
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είτε πρόκειται για μικρή, είτε για μεγάλη επιχείρηση ο νόμος τηρείται απαρέγκλιτα. Η κοινωνία απαιτεί σεβασμό, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.
Εμείς στο ΥΠΑΝ έχουμε την πολιτική βούληση γι αυτό και το κάνουμε πράξη.
Με το πέρας των δηλώσεων ο ΥΦΑΝ δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε με την πρόταση που έχει κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος σχετικά με τις εκπτώσεις, είναι νόμιμο, το έχετε συζητήσει;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα και χτες, είπα και σήμερα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση από φορείς της Αγοράς για να αξιολογήσουμε αυτή την πρόταση και να πάρουμε θέση. Ο τελευταίος λόγος θα είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της απόφασης.
Περιμένουμε τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, να υπάρξει τέτοια πρόταση, την οποία ακούμε από τα ΜΜΕ, αλλά δεν έχει φτάσει σε μας. Υπάρχει μόνο μια πρόταση του Προέδρου του ΕΒΕΑ για λειτουργία των καταστημάτων στις 28 Δεκεμβρίου 2008. Περιμένουμε σχολιασμό, - θετική ή αρνητική κρίση – και σ’ αυτήν την πρόταση, από τους υπόλοιπους φορείς της Αγοράς.
Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε πρωτοβουλία αν αγνοία των παραγόντων της Αγοράς. Περιμένουμε αυτοί να έχουν τον πρώτο λόγο. Εμείς θα αξιολογήσουμε όποια ιδέα πέσει στο τραπέζι, θα καλέσουμε σε συζήτηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα πάρουμε την τελική απόφαση. Είμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι η συνέχιση μιας γενικόλογης κουβέντας που γίνεται αυτές τις μέρες, δεν μπορεί να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Επιτέλους ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη των λόγων του, κάνοντας συγκεκριμένη πρόταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δεύτερη Κυριακή εξυπηρετεί το καταναλωτικό κοινό;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλοι οι φορείς έχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα. Εμείς δεν είπαμε σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση να συμφωνήσουν όλοι. Είπαμε, όμως, να μας πουν την άποψή τους για να αξιολογήσουμε και την τελική απόφαση την οποία πρέπει να πάρουμε. Αυτό είπαμε και δεν θα κρίνουμε κάθε πρόταση που ακούγεται, αν είναι σωστή ή λάθος. Φαντάζομαι ότι κάθε πρόταση, όταν ξεκινάει από φορείς της Αγοράς, ξεκινάει για το καλό της Αγοράς. Και βεβαίως για το καλό του καταναλωτή. Αυτό μας ενδιαφέρει, είναι πρωτεύον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους καλέσετε σε κάποια συνάντηση;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τους καλέσω σε κοινή συνάντηση εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη, υπεύθυνη ατζέντα από αυτούς τους φορείς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. Να καλέσουμε, να συζητήσουμε ποιο θέμα; Συζητάμε όσες προτάσεις φτάσουν υπεύθυνα, έχοντας όνομα και υπογραφή.

26 Νοε 2008

Γκάφα ολκής ή καλοστημένη παγίδα;

Το σχετικό Δελτίο Τύπου τα λέει όλα πολύ ωραία: «O όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος αναδείχθηκε “Retailer of the Year” στα βραβεία του κλάδου του λιανεμπορίου “Retail Business Awards 2008”, η τελετή απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, στο Athens Golf Club της Γλυφάδας. Παράλληλα, η Carrefour Μαρινόπουλος απεκόμισε δύο ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Στασινούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour Μαρινόπουλος αναδείχτηκε “Retail Manager της χρονιάς’’ και το κατάστημα Carrefour Αμαρουσίου απέσπασε το βραβείο καλύτερου “Retail Store-Supermarket”. Το μεγάλο βραβείο “Retailer of the Year” παρέδωσε στον κ. Βασίλη Στασινούλια ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος.».
Ως εδώ όλα καλά, αν…..δεν είχε προηγηθεί η με τυμπανοκρουσίες απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης ( και πολύ σωστά!!!!) να κλείσει κατάστημα της αλυσίδας καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβίαζε κατ’ εξακολούθηση τις μισές διατάξεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Σ/Μ.
Πως μπορείς λοιπόν να δίνεις βραβείο σε αυτόν που έχεις καταγγείλει ανοιχτά και δημόσια ότι παραπλανά τους καταναλωτές και αισχροκερδεί σε βάρος τους; Η μία εξήγηση είναι ότι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Η άλλη, είναι ότι ο κ. Βλάχος δεν γνώριζε ποιους θα βραβεύσει, οπότε πρόκειται είτε για γκάφα ολκής είτε για καλοστημένη παγίδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ζήτημα είναι ότι εκτός από την υπογραφή σου πρέπει να προσέχεις που βάζεις και την παρουσία σου.

25 Νοε 2008

Πρόστιμα-μαμούθ σε εταιρείες πετρελαιοειδών


Την επιβολή προστίμου ύψους 30.066.585 εκατ. ευρώ στην BP Hellas και 19.664.888 εκατ. ευρώ στην Shell Hellas αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο εταιρίες υποχρεούνται να υπολογίζουν και να χορηγούν τις εκπτώσεις (επί τιμολογίου και απολογιστικές) στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας, με τις οποίες κάθε μία συναλλάσεται στην ελληνική αγορά αμόλυβδης βενζίνης ξεχωριστά και ανεξάρτητα, αρχής γενομένης ενενήντα (90) ημέρες από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, προκειμένου να παύσει η μέσω των εκπτώσεών τους διαπιστούμενη σύγκλιση των χονδρικών τιμών τους.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις απειλεί με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ σε κάθε μία από τις εταιρίες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνεται ότι η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου 2008 την υπ. αριθμ. 421/V/2008 απόφασή της σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων του ν. 703/77 από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Στην από 20 Νοεμβρίου 2008 συνεδρίασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας δεκτές τις αιτιάσεις της από 17.7.2006 συμπληρωματικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση επιβολής προστίμου 30.066.585 ευρώ στην εταιρία BP Hellas AE και 19.664.888 ευρώ στην εταιρία Shell Hellas AE για παράβαση του άρθρου 1 του ν.703/77, όπως ισχύει και 81 της ΣυνθΕΚ, τα οποία δεν υπερβαίνουν το προβλεπόμενο από το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, ανώτατο όριο (15%) που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών της τρέχουσας της παράβασης χρήσης (2003).
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις των δύο μερών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η εναρμονισμένη πρακτική των δύο εταιριών εμπορίας πετρελαιεοιδών αναφορικά με τον καθορισμό της εκπτωτικής τους πολιτικής στους νομούς της ελληνικής επικράτειας, είχε ως περιεχόμενο τον καθορισμό τιμών που αποτελεί μία από τις ουσιώδεις παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 703/1977 και 81 της ΣυνθΕΚ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε την συμπληρωματική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο των εν λόγω δύο εταιριών εμπορίας Πετρελαιοειδών σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου, λόγω κυρίως του ισχυρού brand name που διαθέτουν, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων την πρόθεση τους να μην ανταγωνίζονται η μία την άλλη, προχωρώντας σε σύγκλιση των καθαρών χονδρικών τους τιμών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αναλογικά προσαρμοσμένη χορήγηση εκπτώσεων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις ανωτέρω εταιρίες να παύσουν την αναφερόμενη παράβαση, και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον.

24 Νοε 2008

Γρίφος το πρόσωπο που θα αναλάβει το "αγορανομικό ΣΔΟΕ"


Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο συγκροτείται το "αγορανομικό ΣΔΟΕ"ή όπως θα λέγεται επισήμως η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς. Η αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας συναρτάται ευθέως με το δυναμικό της αλλά εκεί μάλλον τα πράγματα είναι δύσκολα αφού προσλήψεις σημαίνουν πρόσθετες δαπάνες κι εκεί "στηλώνει" τα πόδια το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ένα άλλο ζήτημα επίσης που μένει ανοιχτό είναι το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής. Αυτοί που το επιθυμούν διακαώς δεν κρίνονται ως κατάλληλοι. Αντίθετα αυτοί που κρίνονται ως τέτοιοι "κλείνουν την πόρτα" σε αυτό το ενδεχόμενο. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο και έχει μακρά θητεία στην Χωροφυλακή!!! Μωρέ, για να νοικοκυρευτεί η αγορά και να παταχθούν η απληστία και η ασυδοσία η καλύτερη προυπηρεσία θα ήταν στην ....Αντιτρομοκρατική.

3 Νοε 2008

Η MEGAλη Σιωπή


Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει το MEGAΛΟ κανάλι για την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια να παραπέμψει στην Περιφέρεια Αττικής κατάστημα της αλυσίδας ΚΑΡΦΟΥΡ γιατί μεταξύ άλλων είχαν άλλες τιμές στα ράφια και άλλες στα ταμεία, γιατί δεν είχαν τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό για έλεγχο των τιμών απο τους καταναλωτές και γιατί- οι αθεόφοβοι- έσπαγαν τα πακέτα των προσφορών που προορίζονταν για τους καταναλωτές και πουλούσαν ξεχωριστά τα προιόντα.

Λέξη όμως δεν γράφτηκε και στις μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες αντιθέτως φιλοξένησαν ολοσέλιδη καταχώρηση της αλυσίδας.

Είναι πολλά τα λεφτά και είναι προφανές ότι από τη μια οι διαφημιστές και απο την άλλη οι εμπορικοί διευθυντές "έθαψαν" το θέμα. Κατά τα λοιπά, η ακρίβεια τους απασχολεί δήθεν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων....!!!!!