14 Μαΐ 2009

Αυτόματοι πωλητές σε πρατήρια βενζίνης


Η δυνατότητα λειτουργίας αυτόματων μηχανημάτων πώλησης υγρών καυσίμων και πέραν του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καθιερώνεται με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, πέραν των πρατηρίων που παραμένουν ανοιχτά τις νυχτερινές ώρες και αργίες και ορίζονται στις αποφάσεις των οικείων νομαρχιών, οι καταναλωτές θα μπορούν να ανεφοδιάζονται και σε κλειστά πρατήρια στα οποία λειτουργούν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων.
«Είναι σαφές ότι πρόκειται για δυνατότητα και όχι υποχρέωση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό των πρατηρίων θα εξακολουθούν να έχουν αυτή την επιλογή, ακόμη και κατά τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες, καθώς η υποχρεωτική εκ περιτροπής λειτουργία πρατηρίων, όπως προβλέπεται, ήδη στη νομοθεσία, παραμένει σε ισχύ», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Τονίζεται μάλιστα ότι η λειτουργία των αυτόματων πωλητών πέραν του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων αφορά μόνο στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης υγρών καυσίμων και δεν ισοδυναμεί με κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας των επανδρωμένων πρατηρίων κατά της ώρες αυτές, πλην των ρητώς αναφερομένων στις αντίστοιχες νομαρχιακές αποφάσεις.
Έχουν εκδοθεί μάλιστα και αναλυτικές εγκύκλιοι όπου περιγράφονται τα μέτρα ασφαλείας και πυρόσβεσης που οφείλουν να λαμβάνουν τα πρατήρια που λειτουργούν με αυτόματους πωλητές, προκειμένου να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε πιθανότητες ατυχήματος.

12 Μαΐ 2009

160 προιόντα πρώτης ανάγκης θα παρακολουθεί το ΥΠΑΝ

Στη δημιουργία λίστας 16o προιόντων πρώτης ανάγκης προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία λέει θα τα παρακολουθεί σε 2000 σημεία πώλησης και θα παρουσιάζει τη διακύμανση στις τιμές τους. Χατζηδάκης και Βλάχος εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι (σιγά μη δεν ήταν δηλαδή) διότι όπως είπαν και ο δείκτης στα τρόφιμα αρχίζει να συγκλίνει με τη συνολικότερη αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Βεβαίως όταν έχεις μειώσεις της τάξης του 0,1 και του 0,2 και τους προηγούμενες μήνες έχουν σημειωθεί τεράστιες αυξήσεις, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά λόγο ικανοποίησης. Επιπλέον γιατί 160; Δεν τα έκαναν καλύτερα 166... θα είχε κι ένα συμβολισμό αναφορικά με το "εγκεφαλικό" των καταναλωτών κάθε φορά που βρίσκονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Οι Υπουργοί φεύγουν, η ακρίβεια μένει. Και η αδυναμία να λειτουργήσει η αγορά με κανόνες, διαφάνεια και ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή οδηγεί σε κωμικοτραγικά επικοινωνιακά τρυκ τα οποία όμως γυρίζουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους. Διότι όταν το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν προσκρούει στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται πως οι πολιτικές που ακολουθούνται ( τα παρακάλια στα σούπερ μάρκετ δηλαδή) απέχουν πολύ απο το να απαντήσουν στοχευμένα στις ανάγκες και τα ζητούμενα της εποχής.

11 Μαΐ 2009

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 58 δολάρια το βαρέλι


Στα 58,63 δολάρια το βαρέλι σκαρφάλωσε η τιμή του αργού πετρελαίου χάρη σε θετικές ανακοινώσεις από το υπ. Εργασίας στις ΗΠΑ για λιγότερες περικοπές θέσεων εργασίας, από τις πωλήσεις ακινήτων και από τις κατασκευές στην Κίνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το θετικό αυτό σημάδι φανερώνει ότι τα χειρότερα από την κρίση έχουν περάσει και η ζήτηση στα καύσιμα θα αυξηθεί.
Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα στοιχεία όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ και τις κατασκευές στην Κίνα οδήγησαν σε αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου εργασίας, οι θέσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 539.000, ενώ τον Μάρτιο είχαν μειωθεί κατά 699.000, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών στο πρακτορείο Bloomberg, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα χαθούν 600.000 θέσεις τον Απρίλιο.
Η τιμή του αργού πετρελαίου με ημερομηνία παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 1,92 δολάρια ή 3,4% στα 58,63 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τις 11 Νοεμβρίου 2008.
Τώρα θα πείτε και και με το δίκιο σας, φτηνό πετρέλαιο ή ακριβό πετρέλαιο, εμείς έτσι κι αλλιώς τη βενζίνη την πληρώνουμε πανάκριβα.

Στη 1 τα λένε Χατζηδάκης-Βλάχος


Σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι θα συναντηθούν στο Υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος ο ΥΠΑΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός του Γιώργος Βλάχος. 'Εχει προαναγγελθεί ως συνάντηση εργασίας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Για να δούμε αν θα ακούσουμε τίποτα περισσότερο ενδιαφέρον από ξόρκια κατά της ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και παρά τη ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.