30 Ιουλ 2010

Όλα κάτω στο λιανεμπόριο


Μείωση 7,3% σημείωσε ο δείκτης όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008 είχε σημειωθεί πτώση 14,5%.
Στις επιμέρους κατηγορίες, η πτώση των πωλήσεων το Μάιο διαμορφώθηκε, στα είδη ένδυσης-υπόδησης κατά 19,6%, στα πολυκαταστήματα κατά 14,8%, στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων κατά 14,6%, στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακό εξοπλισμό κατά 10,4%, στα φαρμακευτικά-καλλυντικά κατά 7,8%, στα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη κατά 5,9%, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 3,9% και στα τρόφιμα-ποτά-καπνό κατά 2,5%.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές) στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 1,2% έναντι μείωσης 13,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

28 Ιουλ 2010

Μας δουλεύουν;


Καλά μας δουλεύουν; Οι ελεγκτές της τρόικας λένε οι πληροφορίες που διακινούν τα "σοβαρά" media έμειναν έκπληκτοι από την προοπτική ο τιμάριθμος να φθάσει το 6% εντός του Ιουλίου και εξέφρασαν την απορία τους γιατί δεν πέφτουν οι τιμές εν μέσω ύφεσης. Αλήθεια,γιατί δεν πάνε να ρωτήσουν τις πολυεθνικές οι οποίες πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα απο άλλες χώρες για λόγους που έχουν να κάνουν με φορολογικά παιχνίδια;

27 Ιουλ 2010

"Κάτι ψήνεται"


Μαθαίνω ότι πολλούς ψιθύρους έχει προκαλέσει ο πρόχειρος διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας. Ο συγκεκριμένος «διαγωνισμός» -για τον οποίο οι συμμετοχές κατατίθενται… τηλεφωνικά (!)- φέρεται να φωτογραφίζει συγκεκριμένη εταιρεία, αποκλείοντας από τη διαδικασία εταιρείες με διεθνή εμπειρία στο χώρο της ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων. Οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται από τον ΟΛΗ δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για «στημένο παιχνίδι» ενόψει και επόμενου διαγωνισμού για έργο με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ! Μήπως κάποιος πρέπει να τραβήξει αυτιά;

πηγή:tolavraki

21 Ιουλ 2010

Στα ύψη ο πληθωρισμός λόγω φόρων. Με το "γάντι" καρφώνει η Λούκα τον Παπακωνσταντίνου


Στο επίπεδο του 1,2% θα έπεφτε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός (από 1,9% τον Ιανουάριο), χωρίς την εφαρμογή νέων φόρων, που τελικά εκτόξευσαν το ποσοστό στο 5,19%. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τον πληθωρισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίδραση των φόρων στον πληθωρισμό από 0,39 μονάδες σε σύνολο 2,32 τον Ιανουάριο (ή ποσοστό 16,6 %) ανέβηκε σχεδόν στις 4 μονάδες τον Ιούνιο, σε σύνολο 5,19 (ποσοστό 77,1 %). Στο διάστημα αυτό αυξήθηκε ο ΦΠΑ αλλά και σειρά έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στα καύσιμα, τον καπνό, τα ποτά κ.α.
Αναλυτικά:
-Στην κατηγορία "Διατροφή και μη Αλκοολούχα Ποτά" ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός όλο το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η συμπεριφορά αυτή, αναφέρει το ΥΠΟΙΑΝ, καταδεικνύει την τάση για απορρόφηση σημαντικού μέρους τόσο της φορολογικής επιβάρυνσης όσο και των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.
-Στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού από 6,3 % τον Ιανουάριο σε 18,7 % τον Ιούνιο. Αν αφαιρεθεί η επίπτωση των φόρων ο πληθωρισμός γίνεται αρνητικός, από +3,9 % τον Ιανουάριο σε -3,6 % τον Ιούνιο.
-Οι μεταφορές επιβαρύνονται από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και τα αυτοκίνητα και ο πληθωρισμός στον τομέα ανέβηκε από 9,9 % τον Ιανουάριο σε 17,1 % τον Ιούνιο. Οι τιμές θα ανέβαιναν ακόμη και αν δεν είχαν αυξηθεί οι φόροι, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και "διαρθρωτικών δυσκαμψιών" της αγοράς καυσίμων.
-Οι κλάδοι των διαρκών αγαθών - ειδών νοικοκυριού, επικοινωνιών, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων παρουσιάζουν τάσεις απορρόφησης των φορολογικών επιβαρύνσεων.
-Διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν σε αγορές όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και τα ξενοδοχεία - καφετέριες - εστιατόρια.
-Στον τομέα του φαρμάκου η αλλαγή της πολιτικής τιμών επέφερε μειώσεις κατά 16,38 % στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2009 με Ιούνιο 2010.

2 Ιουλ 2010

Ένα ζωντανό παράδειγμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας και ενεργοποίησης των πολιτών για τον εθελοντισμό την κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη.

Από: IN.ME.K.O.
Με την συνδιοργάνωση και συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποιήθηκε, τριήμερο Συνέδριο της Ηλείας στις 25-27 Ιουνίου για τον εθελοντισμό την κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα κινητοποίησης και διαβούλευσης της Τοπικής κοινωνίας για βιώσιμη ανάπτυξη .
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου ήσαν:
Η πρόταση για την διαμόρφωση ενός εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου κοινωνικής δράσης για την κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη στις νέες περιφέρειες και στους νέους Δήμους.
Η αντιμετώπιση της μάστιγας των πελατειακών αδιαφανών σχέσεων στο χώρο των ΜΚΟ που αιχμαλωτίζει τις οργανώσεις, μέσα από την θεσμική οριζόντια συνεργασία Τ.Α και ΜΚΟ με διαφανείς σχέσεις.
Η προώθηση θεσμικών πρωτοβουλιών τοπικών συμπράξεων της Τ.Α των ΜΚΟ και των της κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους τομείς του περιβάλλοντος της υγείας του εναλλακτικού τουρισμού των συνεταιρισμών για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
Το Συνέδριο Κατέληξε στην απόφαση στη δημιουργία κοινής επιτροπής της τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ στο πλαίσιο των γραφείων εθελοντισμού και περιβάλλοντος που προβλέπει το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Το Συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ηλείας με την οργανωτική υποστήριξη του «Έργου Πολιτών» στο πλαίσιο των προβλεπόμενων συνεργασιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συλλογικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και περιβάλλοντος σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Μια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται σε μια σειρά από δήμους της χώρας.
Το Συνέδριο αυτό πέτυχε σε μια εποχή αμυντικής στάσης της κοινωνίας να δώσει όραμα και προοπτική μέσα από την ενεργοποίηση του εθελοντισμού των ενεργών πολιτών και των κοινωνικών συμπράξεων στην τοπική κοινωνία. Ανέδειξε το θεσμικό έλλειμμα της κοινωνικής οικονομίας στην χώρα μας, και πρότεινε την αντιμετώπιση του με διαδικασίες ανάπτυξης του κοινωνικού κεφαλαίου και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως προϋποθέσεις για την υπέρβαση του.
Συγκέντρωσε ένα μοναδικό υλικό εισηγήσεων και προτάσεων για τα παραπάνω θέματα που αποτελούν την υλική βάση αλλά και την κρίσιμη μάζα αν εφαρμοστούν στην πράξη πολιτικές που απαιτούν διευρημένη κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή..
Λαμβάνοντας υπόψη τις πάγιες τοποθετήσεις του σημερινού Πρωθυπουργού για τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και το γεγονός ότι αυτός πρώτα έδωσε το μήνυμα αμέσως μετά τις εκλογές να αποτελέσει ο νομός Ηλείας πρότυπο παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης και κοινωνικής ανάτασης.
Το γεγονός ότι, αυτό το συνέδριο αποτελεί συνέχεια της προοπτικής και κινητοποίησης και μάλιστα από τα κάτω της τοπικής κοινωνίας για την κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη.
Ζητούμε τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου που αποτελούν προϊόν γνήσιας διαβούλευσης να μελετηθούν από την κυβέρνηση για να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου κοινωνικής δράσης για την κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη στις νέες περιφέρειες και στους νέους Δήμους.
Ζητάμε Την δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνία των πολιτών εκλεγμένης δίπλα στον πρωθυπουργό για να δώσει ώθηση στην προώθηση της συμμετοχικής Δημοκρατίας στο τομέα αυτό όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος Πρωθυπουργός .

Κάτι ψήνεται; Διότι αν δεν "ψήνεται" προς τι τέτοιου είδους δηλώσεις κύριε Ρεν;


Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» εντός της Ευρωζώνης ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, λέγοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, καθώς θα απαιτούσε τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να υπάρξει ένας μηχανισμός για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» εντός της Ευρωζώνης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, δήλωσε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Τόνισε ότι αυτή η πρόταση κρίνεται, πάντως, απαραίτητη από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ερωτηθείς εάν τίθεται κατά του ενδεχόμενου δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού απάντησε: «Δεν είπα αυτό. Αλλά τώρα προσανατολίζομαι σε αλλαγές που είναι εφικτές χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη. Χρειαζόμαστε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα ελλείμματα των κυβερνήσεων των χωρών-μελών και τις οικονομικές αστάθειες στην Ευρωζώνη».
Δήλωσε ότι μία πρόταση για δημιουργία τέτοιου μηχανισμού δεν μπορεί να προέλθει από εκείνον και τόνισε ότι μετά την επίπονη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια εάν θέλουν να ρισκάρουν τροποποιήσεις στη Συνθήκη.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα δήλωσε ότι θεωρεί «σουρεαλιστικό» το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Η Ευρωζώνη δεν θα συρρικνώνεται: θα επεκτείνεται» δήλωσε.
Τόνισε, επίσης, ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και ότι έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για μείωση του ελλείμματος και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

1 Ιουλ 2010

"Κουρασμένος" ο ελληνικός τουρισμός


Της Ελένης Σιάτρα

Την πρώτη θέση με ποσοστό 15,9%, κατέχει η Γερμανία ανάμεσα στις 10 κορυφαίες αγορές προέλευσης βάσει μεριδίου, στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας για το 2009, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με τη μελέτη, που αποτελεί την «ακτινογραφία» του ελληνικού τουρισμού για το 2009, συνολικά 2.364.486 Γερμανοί τουρίστες επέλεξαν πέρυσι να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αγγλία κατέχοντας το 14,2% (2.112.149 αφίξεις). Ακολουθούν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα η Γαλλία με 6,5% (962.435 αφίξεις), η Ιταλία με 6,3% (935.011 αφίξεις) και η Ολλανδία με 4,4% και 651.440 αφίξεις. Συνολικά οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις πέρυσι έφθασαν τα 14.914.534 σημειώνοντας πτώση της τάξης του 6,4% σε σχέση με το 2008.
Ωστόσο, σημαντική είναι η άνοδος που σημειώθηκε από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη μελέτη αύξηση 15%, 14,% και 7% σημείωσαν αντίστοιχα οι αφίξεις από Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία. Επίσης, οι αφίξεις από τη γειτονική Ιταλία αυξήθηκαν κατά 6%, από Βουλγαρία κατά 5%, και από Ελβετία κατά 4%. Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία έφθασαν τα 52 εκατ., στην Τουρκία, τα 26 εκατ., στην Κροατία τα 9 εκατ. και στην Κύπρο τα 2 εκατ.
Γερμανοί - Βρετανοί σώζουν τον ελληνικό τουρισμό
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, υποχώρησαν κατά 10,6% στα 10,4 δισ. ευρώ, ενώ μειωμένη κατά 4,5% ήταν και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη, φθάνοντας στα 697 ευρώ.
Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από μεμονωμένους ταξιδιώτες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ανήλθαν σε 6.611,5 εκατ. ευρώ, ενώ από οργανωμένα ταξίδια σε 3.788,7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 18% προήλθε από Γερμανούς τουρίστες, το 16,% από Βρετανούς, το 7% από Γάλλους, και το 6% από Ιταλούς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το αεροδρόμιο που εμφάνισε τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν το «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνολικά 3.140.811 αφίξεις αλλοδαπών. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με 1.946.544 αφίξεις, και ακολουθεί της Ρόδου με 1.321.806 αφίξεις αλλοδαπών.
Πηγή: Ημερησία