21 Ιουλ 2010

Στα ύψη ο πληθωρισμός λόγω φόρων. Με το "γάντι" καρφώνει η Λούκα τον Παπακωνσταντίνου


Στο επίπεδο του 1,2% θα έπεφτε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός (από 1,9% τον Ιανουάριο), χωρίς την εφαρμογή νέων φόρων, που τελικά εκτόξευσαν το ποσοστό στο 5,19%. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τον πληθωρισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίδραση των φόρων στον πληθωρισμό από 0,39 μονάδες σε σύνολο 2,32 τον Ιανουάριο (ή ποσοστό 16,6 %) ανέβηκε σχεδόν στις 4 μονάδες τον Ιούνιο, σε σύνολο 5,19 (ποσοστό 77,1 %). Στο διάστημα αυτό αυξήθηκε ο ΦΠΑ αλλά και σειρά έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στα καύσιμα, τον καπνό, τα ποτά κ.α.
Αναλυτικά:
-Στην κατηγορία "Διατροφή και μη Αλκοολούχα Ποτά" ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός όλο το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η συμπεριφορά αυτή, αναφέρει το ΥΠΟΙΑΝ, καταδεικνύει την τάση για απορρόφηση σημαντικού μέρους τόσο της φορολογικής επιβάρυνσης όσο και των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.
-Στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού από 6,3 % τον Ιανουάριο σε 18,7 % τον Ιούνιο. Αν αφαιρεθεί η επίπτωση των φόρων ο πληθωρισμός γίνεται αρνητικός, από +3,9 % τον Ιανουάριο σε -3,6 % τον Ιούνιο.
-Οι μεταφορές επιβαρύνονται από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και τα αυτοκίνητα και ο πληθωρισμός στον τομέα ανέβηκε από 9,9 % τον Ιανουάριο σε 17,1 % τον Ιούνιο. Οι τιμές θα ανέβαιναν ακόμη και αν δεν είχαν αυξηθεί οι φόροι, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και "διαρθρωτικών δυσκαμψιών" της αγοράς καυσίμων.
-Οι κλάδοι των διαρκών αγαθών - ειδών νοικοκυριού, επικοινωνιών, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων παρουσιάζουν τάσεις απορρόφησης των φορολογικών επιβαρύνσεων.
-Διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν σε αγορές όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και τα ξενοδοχεία - καφετέριες - εστιατόρια.
-Στον τομέα του φαρμάκου η αλλαγή της πολιτικής τιμών επέφερε μειώσεις κατά 16,38 % στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2009 με Ιούνιο 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: