23 Αυγ 2010

Ορειβατικός Τουρισμός και Ανάπτυξη στον Όλυμπο


Σε αγαπημένο τόπο προορισμού αθλητών και ορειβατών από όλο τον κόσμο, μπορεί να μετατραπεί η περιοχή της Ελασσόνας, διότι διαθέτει θαυμάσια ιστορία, εξαιρετικά προϊόντα κι ένα μοναδικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που δεν είναι άλλο, από τις σπάνιες ομορφιές του μυθικού βουνού που απολαμβάνουν όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο από την πλευρά της Ελασσόνας (ΚΕΟΑΧ, Κοκκινοπηλός, Ξερολάκι, καταφύγιο Χριστάκη, Καρυά κλπ).
Ο Όλυμπος, που στο μεγαλύτερο μέρος του ανήκει γεωγραφικά στο νομό Λάρισας, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των αθλημάτων βουνού αλλά και της φύσης, αφού συνδυάζει τους μύθους με τη φυσική ομορφιά.
Ιδιαίτερα δε, η πρόσβαση από την πλευρά της Ελασσόνας κρύβει σπάνιες και μοναδικές συγκινήσεις για τους απαιτητικούς ορειβάτες και αναρριχητές, που με την βοήθεια των ορειβατικών συλλόγων της περιοχής μπορούν να ανακαλύψουν μοναδικές διαδρομές, άγνωστες στους πολλούς.
Όλα αυτά όπως και μια σειρά άλλων πραγμάτων αναφέρθηκαν στη συνάντηση εργασίας του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", στην Ελασσόνα, με θέμα "ΟΛΥΜΠΟΣ: Αθλήματα βουνού - Ορειβατικός Τουρισμός και Ανάπτυξη".
Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι ορειβατικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής, εκπρόσωποι των συλλόγων - μελών του Δικτύου (που ανέρχονται στους 70), άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με τον εναλλακτικό τουρισμό και τα αθλήματα βουνού, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, οι οποίοι, πέρα από το έντονο ενδιαφέρον για τη θεματολογία της συνάντησης, κατέθεσαν και τη δική τους προσέγγιση για την περιοχή του Ολύμπου, ως αγαπημένου προορισμού αθλητών και ορειβατών από όλο τον κόσμο.
Από το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" τονίστηκε ότι η νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου περιλαμβάνει μοναδικές φυσικές ομορφιές, τις οποίες η τοπική κοινωνία της Ελασσόνας πρέπει να αναδείξει και να προβάλλει. Προτάθηκε να γίνει ανάπτυξη σε χώρους συμβατούς με την ιστορία και το οικολογικό περιεχόμενο του βουνού, μέσω οργανωμένων καταφυγίων υποδοχής οικοτουριστών, ορειβατών και γενικότερα "εξερευνητών" της φύσης.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποστήριξης βιώσιμων δραστηριοτήτων στις παρολύμπιες περιοχές πρέπει να υποστηριχθούν από αναπτυξιακούς και κοινωνικούς φορείς της επαρχίας Ελασσόνας.
Εισηγητές, όπως Νίκος Μαγγίτσης, ο παγκοσμίου φήμης αθλητής βουνού και ορειβάτης μεγάλου υψομέτρου, ο οποίος έχει κατακτήσει και τις 7 ψηλότερες κορυφές του πλανήτη, ο Νικ. Ντάγκας -Υπεύθυνος της TREKKING HELLAS Ανατ. Θεσσαλίας, ο Νικ. Καρύδης-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Εκπαιδευτής-πρώην Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Αλεξίπτωτου Πλαγιάς, και Στεφ. Γκατζιούρας-Βαλκανιονίκης ποδηλάτης-αθλητής, κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με την ιδιαίτερη ομορφιά και προσβασιμότητα, για τους ορειβάτες, περιοχή του Νοτιοδυτικού Ολύμπου (περιοχή Ελασσόνας). Πρότειναν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, έτσι ώστε να οργανωθούν από τους τοπικούς ορειβατικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα ,αφού - σύμφωνα με τους ίδιους - υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι υποδομές, γι’ αυτό.
Όπως προέκυψε, η προσπάθεια για την ανάπτυξη των αθλημάτων βουνού, πρέπει, απαραίτητα να συνδυαστεί με την ίδρυση Σχολών ορειβασίας, αναρρίχησης, αλεξίπτωτου πλαγιάς κ.ά. από τους Χιονοδρομικούς Ορειβατικούς Συλλόγους (ΧΟΣ) και ιδιώτες.
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας αγροτουριστικής υποδομής ήπιας μορφής στην παρολύμπια περιοχή για τη διαμονή των επισκεπτών, όπως και δημιουργία τουλάχιστον τριών καταφυγίων με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές.
Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τους εισηγητές, είναι και η δημιουργία οδικού δικτύου πρόσβασης στην επαρχία Ελασσόνας και σύνδεση με ΠΑΘΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ, καθώς και η βελτίωση του "Φεστιβάλ με Θέα τον ‘Ολυμπο", ούτως ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης ορειβατών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Εξάλλου, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της υπάρχουσας υποδομής (πίστες Καλλιθέας ,διάδρομοι προσγείωσης, κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, καταφύγια ανάγκης ,μονοπάτια κ.α.).
Ο πρόεδρος του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", Κωνσταντίνος Σκριάπας επισήμανε ότι το Δίκτυο έχει, ήδη, προγραμματίσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε ό,τι αφορά τον ‘Ολυμπο, σε συνεργασία με τους ιδιαίτερα δραστήριους συλλόγους -μέλη του και θα πραγματοποιήσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, μια νέα συνάντηση εργασίας, μεταξύ των εισηγητών και των τεχνικών συμβούλων με τους ορειβατικούς Συλλόγους της επαρχίας κι άλλους, άμεσα εμπλεκόμενους με το βουνό, φορείς της περιοχής, για τον καθορισμό και την υλοποίηση των επόμενων συγκεκριμένων δράσεων, που αφορούν τα αθλήματα βουνού και τον Όλυμπο (αναβάσεις ,αναρρίχηση, ποδήλατα, αεροπτερισμός,moto-cross κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: