29 Σεπ 2010

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι τιμές των πολυεθνικών εταιρειών


Τα βασικά καταναλωτικά αγαθά πολυεθνικών εταιρειών και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κλειστά επαγγέλματα και οι τιμές τους "ζυγίζουν" ακριβά στο καλάθι της νοικοκυράς, αποτελούν τη βασική ερευνητική στόχευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην πλατεία Κάνιγγος υπό τον υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Ντ. Ρόβλια του γενικού γραμματέα κ. Στ Κομνηνού και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη.
Επίσης, συζητήθηκε η αλλαγή των προτεραιοτήτων στις έρευνες της Επιτροπής με έμφαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με το καλάθι της νοικοκυράς. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες η επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα και διερευνά 25 με 30 τομείς της αγοράς που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως είδη σούπερ μάρκετ, ενώ διερευνά και το πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά από τη δράση των κλειστών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τις εντολές του υπουργού η επιτροπή θα αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της και στις πρώτες θέσεις της λίστας των προτεραιοτήτων της στο επίπεδο των ερευνών δεν αποκλείεται να βρεθούν είδη όπως οι βρεφικές τροφές, οι πάνες και άλλα είδη που διακινούνται στην αγορά μας κυρίως από πολυεθνικούς ομίλους ενώ προχωράει κανονικά και το πρόγραμμα εξέτασης των υποθέσεων. Μάλιστα στις 14 Οκτωβρίου 2010 έχει προγραμματιστεί για συζήτηση στην ολομέλεια της επιτροπής το θέμα των αμοιβών όπως αυτές σχετίζονται με αποφάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το θέμα του ΤΕΕ κρίνεται σημαντικό καθώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση της επιτροπής θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής.
Η συνεργασία όλων των υπηρεσιών είναι βασικής σημασίας σε αυτή τη δράση του υπουργείου καθώς η δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την έρευνα που γίνεται από την υπηρεσία του υπουργείου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές θα απαρτίσουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η επιχειρηματολογία του υπουργού στη συνάντηση που προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα με τους εκπροσώπους όλων των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Θέματα ανταγωνισμού αλλά και θέματα φορολογικού χαρακτήρα (ενδοομιλικές συναλλαγές) ζήτησε ο υπουργός να διερευνηθούν με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες για να υπάρξουν αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Για το θέμα του νομοσχεδίου για την ενδυνάμωση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έγινε συζήτηση σήμερα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και θα έχει προωθηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: