Του Χάρη Φλουδόπουλου (www.capital.gr)
Τις πληγές τους μετρούν ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, μετά τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Από την απεργία η ΔΕΗ βρέθηκε να χάνει καθημερινά ποσό της τάξης 3-5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος που προκλήθηκε από τη μη διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που τέθηκαν εκτός λειτουργίας . Εκτός όμως από την άμεση ζημιά, στη διάρκεια της απεργίας σπαταλήθηκαν πολύτιμα υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών, ενώ και η κατάσταση στους λιγνιτικούς σταθμούς είναι οριακή καθώς στις δέκα ημέρες δεν πραγματοποιήθηκε τροφοδοσία των σταθμών με καύσιμο και σχεδόν εξαντλήθηκαν οι ποσότητες κάρβουνου στις αποθήκες των σταθμών. Όλα αυτά δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού και από πλευράς καιρικών συνθηκών δεν έχουμε δει ακόμη ακραίες θερμοκρασίες. Κάτι που εφόσον συμβεί, θα δημιουργήσει εκ νέου οριακές συνθήκες για το σύστημα και θα αναγκάσει το ΔΕΣΜΗΕ να ζητήσει και πάλι τη συνεισφορά των εισαγωγών αλλά και των μονάδων των ιδιωτών, με κόστος για τη ΔΕΗ.
Εκτός όμως από τη ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές Energa και Aegean υπολογίζεται ότι έχασαν στη διάρκεια της απεργίας ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ η κάθε εταιρεία, εξαιτίας της αύξησης της οριακής τιμής του συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι δύο εταιρείες ετοιμάζονται να προσφύγουν εναντίον του ΔΕΣΜΗΕ, πιθανόν και της διοίκησης της ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ, οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι άργησε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απεργίας, γεγονός που επέτρεψε επί δέκα ημέρες η απεργία να εξελιχθεί ανεμπόδιστα. Για το ΔΕΣΜΗΕ, οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι δεν τήρησε τον κώδικα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ. Οι δύο εταιρείες θα υποστηρίξουν ενώπιον των δικαστηρίων ότι ο ΔΕΣΜΗΕ όφειλε με βάση το νόμο να υπολογίζει κανονικά στον προγραμματισμό του, όλες τις μονάδες της ΔΕΗ που δεν έχουν τεχνικό πρόβλημα. Εάν είχε συμβεί αυτό τότε η οριακή τιμή του συστήματος δε θα είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα που βρέθηκε και δε θα κατέγραφαν οι ιδιωτικές εταιρείες τις τεράστιες χρηματικές απώλειες εξαιτίας της απεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή λήξη της απεργίας σηματοδοτεί τη στρατηγική ήττα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της προχώρησε σε τόσο δυναμική και πολυήμερη απεργία, χωρίς να ικανοποιηθεί ούτε ένα αίτημα που έθεσε. Για όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά του συνδικάτου, η απεργία δεν είχε ως αίτημα μόνο τη μη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό για τους συνδικαλιστές είναι το γεγονός πως στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου η ΓΕΝΟΠ σπάει στα τρία, με τη δημιουργία των νέων θυγατρικών της ΔΕΗ. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι της διανομής που υπολογίζονται σε 12 χιλιάδες περίπου, αποκόπτονται από το πάλαι ποτέ πανίσχυρο συνδικάτο, δημιουργώντας νέα ισορροπία δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, μετά τη δημιουργία των νέων θυγατρικών, ισχυροποιείται σημαντικά το σωματείο Σπάρτακος της Κοζάνης με πέντε χιλιάδες μέλη, την ίδια στιγμή που οι διοικητικοί και τα σωματεία της Αθήνας χάνουν τη δύναμή τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνδικαλιστικός παράγοντας η απεργία έγινε για να σωθεί η ΓΕΝΟΠ, ωστόσο οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν, για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίο επιπρόσθετα είδαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία να είναι εξαιρετικά χαμηλά και ουσιαστικά οι σταθμοί παραγωγής να καταλαμβάνονται από μικρή μερίδα συνδικαλιστών, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στους υπόλοιπους εργαζομένους να εργαστούν.
Πηγή:www.capital.gr
30 Ιουν 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου