25 Νοε 2008

Πρόστιμα-μαμούθ σε εταιρείες πετρελαιοειδών


Την επιβολή προστίμου ύψους 30.066.585 εκατ. ευρώ στην BP Hellas και 19.664.888 εκατ. ευρώ στην Shell Hellas αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο εταιρίες υποχρεούνται να υπολογίζουν και να χορηγούν τις εκπτώσεις (επί τιμολογίου και απολογιστικές) στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας, με τις οποίες κάθε μία συναλλάσεται στην ελληνική αγορά αμόλυβδης βενζίνης ξεχωριστά και ανεξάρτητα, αρχής γενομένης ενενήντα (90) ημέρες από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, προκειμένου να παύσει η μέσω των εκπτώσεών τους διαπιστούμενη σύγκλιση των χονδρικών τιμών τους.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις απειλεί με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ σε κάθε μία από τις εταιρίες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνεται ότι η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου 2008 την υπ. αριθμ. 421/V/2008 απόφασή της σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων του ν. 703/77 από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Στην από 20 Νοεμβρίου 2008 συνεδρίασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας δεκτές τις αιτιάσεις της από 17.7.2006 συμπληρωματικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση επιβολής προστίμου 30.066.585 ευρώ στην εταιρία BP Hellas AE και 19.664.888 ευρώ στην εταιρία Shell Hellas AE για παράβαση του άρθρου 1 του ν.703/77, όπως ισχύει και 81 της ΣυνθΕΚ, τα οποία δεν υπερβαίνουν το προβλεπόμενο από το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, ανώτατο όριο (15%) που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών της τρέχουσας της παράβασης χρήσης (2003).
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις των δύο μερών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η εναρμονισμένη πρακτική των δύο εταιριών εμπορίας πετρελαιεοιδών αναφορικά με τον καθορισμό της εκπτωτικής τους πολιτικής στους νομούς της ελληνικής επικράτειας, είχε ως περιεχόμενο τον καθορισμό τιμών που αποτελεί μία από τις ουσιώδεις παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 703/1977 και 81 της ΣυνθΕΚ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε την συμπληρωματική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο των εν λόγω δύο εταιριών εμπορίας Πετρελαιοειδών σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου, λόγω κυρίως του ισχυρού brand name που διαθέτουν, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων την πρόθεση τους να μην ανταγωνίζονται η μία την άλλη, προχωρώντας σε σύγκλιση των καθαρών χονδρικών τους τιμών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αναλογικά προσαρμοσμένη χορήγηση εκπτώσεων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις ανωτέρω εταιρίες να παύσουν την αναφερόμενη παράβαση, και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο αργά δεν ξύπνησαν; Επιπλέον τα πρόστιμα είστε βέβαιοι ότι θα πληρωθούν;