1 Ιουλ 2011

Μικροί επιχειρηματίες εν δράσει σε εικονικές εταιρείες

Στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων»


Ρολόγια από αναμορφωμένους δίσκους βινυλίου, ατομικά φακελάκια γαλλικού καφέ μίας χρήσεως, γυναικείες τσάντες από παλιά μπλουζάκια αλλά και οικολογικά κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά. Κι αν αυτά τα προϊόντα παραπέμπουν σε εταιρείες, οι οποίες κάνουν εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο, δεν είναι παρά ιδέες που υλοποίησαν μαθητές - επιχειρηματίες εικονικών εταιρειών.
Κάποιοι για παράδειγμα, πήγαν στο Μοναστηράκι, έψαξαν για παλιούς δίσκους βινυλίου και βρήκαν το προϊόν που θα «λάνσαρε» η εικονική τους επιχείρηση. Πρόκειται για τους μαθητές της Α' Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιο», οι οποίοι αναμόρφωσαν τους δίσκους, τους ζωγράφισαν και κατασκεύασαν... ρολόγια τοίχου. Η παραγωγή τους, μάλιστα, ξεπέρασε τα 102 κομμάτια, μιας και η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη.
Το πώς λειτουργεί μία επιχείρηση - έστω και εικονική - είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν μαθητές μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» - Junior Achievement Greece. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 65 μαθητικές επιχειρήσεις πανελλαδικά, με 1.100 μαθητές, από τις οποίες διακρίθηκαν τρεις.
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η εταιρεία «CORINA» που κατασκεύασε συνολικά 200 επιτραπέζια παιχνίδια. «Το 2011 είναι έτος αφιερωμένο στη χημεία, γι' αυτό και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το επιτραπέζιο, μέσα από το οποίο οι παίκτες θα μαθαίνουν βασικά πράγματα για τη χημεία ενώ παράλληλα θα ψυχαγωγούνται», λέει ο Γιώργος, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Τσάγκος, δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία χτυπά τους νέους. «Ετσι, η δημιουργία νεανικών επιχειρήσεων είναι μονόδρομος». Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΣΕΝ/JA GREECE, Ελενα Μαυρικάκη, τονίζει πως μέσα από το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με επαγγέλματα και ρόλους, και να μάθουν να παίρνουν ρίσκο.
Οι περισσότερες εικονικές επιχειρήσεις επέλεξαν να «δραστηριοποιηθούν» στον τομέα της ανακύκλωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία «Λεον...Κύκλωση» από τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης, κατάφερε μέσω της καμπάνιας ευαισθητοποίησης που έκανε στο σχολείο, να ανακυκλώσει 2,5 τόνους χαρτί, 800 κιλά πλαστικό και 100 κιλά μέταλλο.


Γαλλικός μίας χρήσεως. Λάνσαραν ένα καινοτόμο προϊόν, τόσο για τα δεδομένα της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής αγοράς. Η εταιρεία Wonder8 με τους 16άρηδες υπαλλήλους του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης, έβγαλε στην παραγωγή το «Morning Delight» που δεν είναι τίποτε άλλο από ατομικά φακελάκια γαλλικού καφέ μίας χρήσεως.
Η καινοτομία της επιχείρησης από το ΕΠΑΛ Καλλονής στη Μυτιλήνη; «Η ηλεκτρονική δημοπράτηση. Ενα σύστημα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δίνει τη δική του προσφορά για το προϊόν. Η δημοπρασία θα διαρκεί 24 ώρες και το προϊόν θα πηγαίνει στον πελάτη που έδωσε την καλύτερη προσφορά», τονίζει η Μεταξία, πρόεδρος της εταιρείας.
Θέλησαν να λανσάρουν ένα προϊόν που θα συνδυάζει την ευαισθησία για το περιβάλλον αλλά και το καλό γούστο. Γι' αυτό και οι μαθητές από το Κολέγιο Ψυχικού έφτιαξαν και πούλησαν 52 γυναικείες τσάντες από παλιά μπλουζάκια.

πηγή TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: