19 Ιουλ 2011

Εντοπισμός καταπατητών μέσω e-mail

Αθήνα
Μέσω e-mail θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν καταπατητές Δημόσιας γης καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταγράψει στους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών του συστήματος TAXIS όλη την Ακίνητη Περιουσία του Δημοσίου, τους αιγιαλούς και τις παραλίες, τα ανταλλάξιμα κτήματα, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα, αλλά και τις αντικειμενικές αξίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.



Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλης και θα κοστίσει συνολικά στο Δημόσιο περίπου 4 εκατ. ευρώ, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά καταγγελίες για καταπατήσεις με υποβολή περιγραφικών και τοπογραφικών στοιχείων της καταπατημένης έκτασης. Οι κτηματικές υπηρεσίες εξετάζουν τις καταγγελίες αυτές και ενημερώνουν σχετικά τον καταγγέλλοντα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται αποτελεσματικότερα η Δημόσια Περιουσία.

Από τη στιγμή που οι κτηματικές υπηρεσίες διαπιστώσουν καταπάτηση της Δημόσιας Περιουσίας, λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών, οι καταπατητές ενημερώνονται για τα μέτρα προστασίας που τους καταλογίζονται βάσει του τοπογραφικού διαγράμματος καταπάτησης και της σχετικής έκθεσης αυτοψίας για την καταπάτηση. Μετά δε την οριστικοποίησης των σχετικών πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, η αποζημίωση βεβαιώνεται αυτόματα στον αυθαίρετο χρήμα μέσω του συστήματος TAXIS. Τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών, αν ο καταπατητής δεν προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Τότε, βεβαιώνεται το χρέος στην οικεία Δ.Ο.Υ. μέσω ΤΑΧΙS, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα με αλληλογραφία, σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πληροφορική υποδομή θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση των καταπατήσεων, αφού θα δίνεται η δυνατότητα τεκμηριωμένης τεχνικής έκθεσης και έκθεσης ελέγχου, με ψηφιακή παραγωγή του διαγράμματος καταπάτησης, παρακολούθηση για κατ΄ εξακολούθηση αυθαίρετη χρήση και παρακολούθηση των ένδικων μέσων, σε περίπτωση που προσφύγει σε αυτά ο καταπατητής.


Ηλεκτρονική υπηρεσία αντικειμενικών αξιών ακινήτων
Στόχος της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας είναι να καταστεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων φιλικός προς το χρήστη και να διατεθεί προς τους πολίτες ψηφιακός οδηγός υπολογισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτου και ο εντοπισμός του σε χάρτη. Αποδέκτες της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι όλοι οι πολίτες, όλα τα τμήματα των κτηματικών υπηρεσιών, οι εφορίες, κτλ. Επιπλέον θα παρέχονται πληροφορίες όπως η τιμή ζώνης, ο συντελεστής εμπορικότητας κτλ, ενώ θα υποβοηθείται ο πολίτης για τη συμπλήρωση της κατάλληλης φόρμας υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η υπηρεσία αυτή θα διατίθεται μέσω ιντερνετικής υπηρεσίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του Δημοσίου.

πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: