16 Φεβ 2012

“Παίζουν” με τη χρεοκοπία

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του Eurogroup, εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο του 2ου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, φροντίζοντας πάντως να μην προκαλέσουν και άτακτη χρεοκοπία στη χώρα. “Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή -προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία της χώρας- να σπάσει στα δύο, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο”, είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου πολλές χώρες πιέζουν να μην δοθούν τα χρήματα έως ότου υπάρξει στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα για την εφαρμογή των μέτρων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

Σκληρή στάση έναντι των Ελλήνων διατηρεί η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, οι οποίες επιθυμούν να καθυστερήσει το πακέτο. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε πως “πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με 16 χώρες στην ευρωζώνη”.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έως τώρα στις συζητήσεις, αυτό το πακέτο θεωρείται ενιαίο “Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω”.

Νωρίτερα δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της ενδεχομένως να μη δώσουν την έγκρισή τους στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει ότι υπάρχει μια λίστα «με τουλάχιστον μισή ντουζίνα πράγματα» τα οποία πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται η παρουσίαση λεπτομερειών για τις περικοπές ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ που έλειπαν για να καλυφθεί ο στόχος του ελλείμματος, διευκρινίσεις για το πώς σκοπεύει η ελληνική πλευρά να μειώσει το εργασιακό κόστος κατά 15% και διαβεβαιώσεις ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία – ιδίως μετά τη δήλωση Σαμαρά περί προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές.

"Kάντε το όπως ο Μόντι"

Διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν την Γερμανία να επιθυμεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από την γερμανική κυβέρνηση και επισήμανε ότι η Γερμανία εργάζεται, μαζί με τους εταίρους της, για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε συστήσει στην Ελλάδα να μην πάει στις κάλπες, αλλά να προτιμήσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών «αλά Μόντι», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας που «δεν είναι πλήρως δεσμευμένη με τα μέτρα», επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: