23 Ιουλ 2012

Τι θα γίνει με τα δάνεια; Διαρροές και επικοινωνιακά παιχνίδια για την τήρηση πολιτικών ισορροπιών

Ενισχύονται οι διαρροές για επικείμενη κυβερνητική παρέμβαση στη ρύθμιση των δανείων, ιδιαίτερα των "κόκκινων" ανεβάζοντας το θερμόμετρο και εντείνοντας τις διενέξεις των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Στόχος των διαρροών είναι αφενός να καλυφθεί ο Φώτης Κουβέλης ώστε να μπορεί να παρουσιάσει στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ κινήσεις που ο ίδιος επιβάλλει και αφετέρου να προετοιμαστεί το έδαφος και να συρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τραπεζίτες.
Η πολιτική βεάβαια που ακολουθεί το Μαξίμου σε αυτή τη φάση εντείνει τόσο τα προβλήματα των τραπεζών όσο και την ψυχολογική κατάσταση των υπερχρεωμένων και καταδεικνύει έλλειψη συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής και προτάσεων.






Επισήμως πάντως το Μαξίμου παραπέμπει στη δέσμευση Σαμαρά για μείωση του ποσού των δόσεων στο 30% του συνολικού εισοδήματος και ούτε λέξη πέρα από αυτό. Κύκλοι πάντως της ΔΗΜΑΡ επιμένουν για επικείμενο haircut στα κόκκινα δάνεια, τα οποία προσεγγίζουν τα 50 δισ.
Οι τραπεζίτες αν και επισήμως δεν απαντούν καθώς δεν έχουν κληθεί να συζητήσουν επί καμίας πρότασης, ανεπισήμως επισημαίνουν ότι οποιδήποτε haircut θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη ένεση ρευστότητας γιατί διαφορετικά το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα θα απειληθεί με κατάρρευση.
Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουνν πως σε αυτή τη φάση και ενώ έχει χαθεί η πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια της ΕΚΤ δεν υπάρχει ούτε μπορεί να συζητηθεί κάποιο θέμα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις για οποιαδήποτε μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών πέρα των όσων ήδη κάνουν οι τράπεζες παραπέμπονται μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία καθυστερεί...
Η εικόνα αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: Τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες είναι στα 50 δις, με τις καθυστερήσεις να ξεκινούν από τις 90 ημέρες και τον ρυθμό αύξησης τους να φθάνει το 1%, όταν το 2011 ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 1,5% ανά τρίμηνο.
 Συνολικά, τον Μάιο του 2012, τα υπόλοιπα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ανέρχονταν στα 242 δισ. ευρώ, με τις καθυστερήσεις το χρόνικό διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου να αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ τον μήνα. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (6 Μαΐου και 17 Ιουνίου) οι πληρωμές των δανείων ήταν σχεδόν «παγωμένες».
 Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια… 4 στα 10 δεν εξυπηρετούνται, με τις συνολικές οφειλές στον συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν τον Μάιο τα 32 δις. ευρώ και οι «κόκκινες» τα 12, 8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: