2 Ιουλ 2012

Επιμένουν σε σενάρια ελληνικής χρεωκοπίας οι Γερμανοί

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, το  περιοδικό Focus επιμένει ότιη γερμανική κυβέρνηση έχει έτοιμο το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και ότι ο υπουργος Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενημέρωσε ήδη επ'α υτού τους  βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού  κόμματος. Κατά το γερμανικό περιοδικό, το σενάριο προβλέπει αρνητική έκθεση της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του Μηνμονίου, καθυστέρηση καταβολής της δόσης του Αυγούστου  και αδυναμία πληρωμώνεκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.
Παρά τη διάψευση από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ,  το περιοδικό δημοσιεύει στο site του το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Β. Σόιμπλε ενημέρωσε τους βουλευτές  του κόμματος πως «η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας».
Το Focus επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο και δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, ενόψει της ψηφοφορίας για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον μηχανισμό ESM.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να αποφύγει τον κίνδυνο αιφνιδιασμού η γερμανική κυβέρνηση θα επισπεύσει τις εξελίξεις χρησιμοποιώντας τέχνασμα:  Η Ελλάδα θα χρειαστεί, το αργότερο στα μέσα Αυγούστου, φρέσκο χρήμα. Τότε λήγει ένα ομόλογο που κατέχει η  ΕΚΤ.  Δεν θα πάρει όμως εγκαίρως τη νέα δόση του δανείου, επειδή οι ελεγκτές της τρόικας θα παρουσιάσουν αρνητική έκθεση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι  η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Για να τεκμηριώσει αυτό το σενάριο, το Focus  επικαλείται  εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης και τις  - αμφισβητούμενες - δηλώσεις Σόιμπλε στη συνεδρίαση της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών. Υποστηρίζει δε ότι ο κ. Σόιμπλε προετοίμασε τους βουλευτές του CDU και του CSU, εξηγώντας τους ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μετεξέλιξη του ESM περιλαμβάνεται «απαραιτήτως διαδικασία χρεοκοπίας κρατών».
.Σύμφωνα με το περιοδικό, «η γερμανική κυβέρνηση θέλεινα συνδεθεί η συμφωνία για απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, με πρόσθετους όρους». Ενας από αυτούς είναι ότι  οι τράπεζες θα παίρνουν χρήματα από τον ESM, μόνον εφόσον τα κράτη τους έχουν εισαγάγει τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών και μεταβιβάζουν τα έσοδά τους από αυτόν στον ESM. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορισθεί ο κίνδυνος να κληθεί να πληρώσει τον "τελικό λογαριασμό" η Γερμανία. πρόνοια η οποία θα μείωνε τους κινδύνους για τον Γερμανό φορολογούμενο.
Οι ισχυρισμοί του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα, έχουν ήδη διαψευσθεί με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ στο Reuters.
Ο Γερμανός υφυπουργός είπε ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον Σόιμπλε «είναι μια ανοησία. Δεν έκανε λόγο για χρεοκοπία. Υπογράμμισε απλώς ότι τα συμπεφωνημένα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων πρέπει να εφαρμοστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: