29 Ιουν 2012

Συμφωνία για αναπτυξιακό πακέτο 120 δις ευρώ


Σε συμφωνία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο χρέος από τα δάνεια κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής μετά από 13 ώρες διαπραγματεύσεων. Παράλληλα Ιταλία και Ισπανία συμφώνησαν τελικά στο αναπτυξιακό πακέτο των €120 δισ. αφού ικανοπποιήθηκαν οι όροι που είχαν θέσει για την ανάσχεση της κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ και θα έχει δικαιοδοσία να δανείζει απευθεάις τις τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησής τους. Σε πρώτη φάση τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν μέσω του ESM μέχρι να τεθεί σε λειτουργία αυτή η αρχή.
Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται η πολιτική της Γερμανίας για παροχή εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις για τα δάνεια που δίνονται στις τράπεζες έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα λεφτά των φορολογουμένων που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το σημείο το ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με τις χώρες που ήδη έχουν δανειστεί κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορογαλία. Η Ισπανία και πιθανότητα και η Κύπρος θα δανειστούν κεφάλαια με τη νέα συμφωνία.
Με την κίνηση αυτή περνάει -σε μεγάλο βαθμό- η θέση του Φρανσουά Ολάντ για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΚΤ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος κάνει πίσω στο θέμα της αγοράς ομολόγων από τους μηχανισμούς σταθερότητας. Σε αυτή τη Σύνοδο δεν συζητήθηκε, επισήμως, το θέμα των ευωομολόγων αλλά ετέθη ως μέσο πίεσης προς τη Γερμανία.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στόχος είναι να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ένας εποπτικός μηχανισμός, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Ανέφερε επίσης ότι οι χώρες που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους, θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του EFSF και του ESM προκειμένου να στηρίξουν τα ομόλογά τους στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: