18 Ιουν 2012

Τώρα και ευρωομόλογα ... light

Ευρωομόλογα σε… light έκδοση ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις επί του σχεδίου κοινών τίτλων χρέους, σύμφωνα με το Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό γράφει, ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται την έκδοση κοινών τίτλων, αλλά με αυστηρούς και περιοριστικούς όρους.
Βάσει του σχεδίου, που αποδίδεται στους Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, τα ευρωομόλογα αυτά θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ωρίμανσης, πλαφόν στο ποσό το οποίο θα μπορεί να δανείζεται η Ευρωζώνη και -το βασικότερο-  κάθε χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται από αυτό μέχρι ενός πολύ συγκεκριμένου ποσοστού του ΑΕΠ της.
Άλλωστε, οι χώρες - μέλη θα μπορούν να διαθέτουν μόνον πόρους που καλύπτονται ήδη από τα έσοδά τους.
Οποιαδήποτε χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από αυτά που έχει στη διάθεσή της, θα πρέπει να γνωστοποιεί τις ανάγκες της στο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίζει εάν τα αιτήματά της είναι δικαιολογημένα και σε ποιο ύψος. Στη συνέχεια θα εκδίδονται ευρωομόλογα για να χρηματοδοτούνται τα νέα αυτά χρέη.
Ο δανεισμός μέσω των τίτλων αυτών θα αφορά νέα και όχι παλιά χρέη των κρατών του κοινού νομίσματος.
Μάλιστα, προβλέπεται και θέσπιση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα επιβλέπει την όλη διαδικασία.
Την πρόταση αναμένεται να παρουσιάσουν οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel.

Πηγή: Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια: