20 Ιουν 2012

Τον "ασυμάζευτο" έχουν οι τράπεζες!


Στοιχεία της έκθεσης της Black Rock, που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειριαώς Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας σε συνέδριο δαιχίρισης ρίσκου. Μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι οι τράπεζες -σύμφωνα με τη BlackRock -χρειάζονται €30 δισ. για να είναι καλυμένες από τα επισφαλή δάνεια.
Διευκρίνισε, ότι από αυτά τα 30 δισ ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει προβλέψεις ύψους 18δισ ευρώ, και υπολείπονται άλλα 12 δισ ευρώ.
 Παράλληλα υπογράμμισε ότι από τα τέλη του 2009, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 30% των καταθέσεών τους, και καθώς η ύφεση ήταν βαθύτερη απ΄ ότι είχε προβλεφθεί αρχικά, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν στο 15,9% των συνολικών χορηγήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 (που αντιστοιχούσαν σε δάνεια ύψους 39δισ ευρώ). Ακόμα σημείωσε πως λόγω ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 50δισ ευρώ.
 Προειδοποίησε ακόμα πως χωρίς πολιτική σταθερότητα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για bank run από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα το αποσταθεροποιούσε πλήρως.
 Ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς εκτίμησε ότι εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3δισ ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Ο ίδιος τοποθέτησε στα 50δισ ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω ανακεφαλαιοποίησης, μετά τις ζημίες ύψους 24δισ ευρώ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από το PSI+ (ανέρχονται σε 30δισ μαζί με τις μικρότερες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: