27 Αυγ 2008

Σε δημόσια διαβούλευση τα μέτρα για τα πετρελαιοειδή

Την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης με αντικείμενο τα μέτρα και τις προτάσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης είναι διαθέσιμο από:
-Το δικτυακό τόπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, http://www.epant.gr
-Τα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κότσικα 1Α και Πατησίων, 104 34 Αθήνα, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει από 27 Αυγούστου έως και 29 Σεπτεμβρίου 2008. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους γραπτώς και επωνύμως στην πιο πάνω διεύθυνση, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση secretaryea@epant.gr έως και την 29η Σεπτεμβρίου 2008, ώρα 15:00.
20 προτάσεις απο την Επιτροπή
Είκοσι προτάσεις για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων και τη μείωση των τιμών κατέθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και πώληση καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ.
Σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής, χαρακτηρίζει η Επιτροπή την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Προς το σκοπό αυτό προτείνει την σε εθελοντική βάση χρήση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου με παράλληλη ισχύ του υπάρχοντος καθεστώτος υποχρεωτικής εκ περιτροπής διανυκτέρευσης. Ειδικά για τα νησιά, την θερινή περίοδο (Μάιος-Σεπτέμβριος) η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη.
Στην προσπάθεια ενίσχυσης του επιπέδου ανταγωνισμού στην αγορά της λιανικής πώλησης, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προτείνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων με σκοπό την άρση συγκεκριμένων θεσμικών περιορισμών τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως εμπόδια εισόδου σε δυνητικούς ανταγωνιστές των επιχειρήσεων λιανικής εμπορίας (υπεραγορές) που επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά της λιανικής πώλησης.
Για την άρση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην αγορά της λιανικής εμπορίας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προτείνει την εγκατάσταση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών-εκροών, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις αντλίες παροχής καυσίμων των πρατηρίων. Μέσω αυτών των συστημάτων θα επιτυγχάνεται ο έλεγχος τόσο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας, αλλά και των βυτιοφορέων, οι οποίοι διακινούν τα πετρελαιοειδή, ενώ παράλληλα θα εντοπίζονται οι οφειλούμενες σε διαφορές θερμοκρασίας αυξομειώσεις του όγκου των καυσίμων. Με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα πρατήρια υγρών καυσίμων, θα επιτυγχάνεται μεταξύ των άλλων ο καθημερινός έλεγχος της ποιότητας και ποσότητας των παραδιδόμενων υγρών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα περιορισθεί το παράνομο εμπόριο (λαθρεμπόριο, νοθεία), γεγονός που θα επιτρέψει τη συστηματική καταγραφή των τιμών λιανικής. Μέχρι να εφαρμοσθεί το ως άνω σύστημα, προτείνεται οπωσδήποτε η εγκατάσταση και χρήση ταμειακών μηχανών για πώληση υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: