28 Αυγ 2008

Πρόστιμα σε επτά βιομηχανίες γάλακτος

Πρόστιμο 39.500 ευρώ επιβλήθηκε συνολικά σε επτά βιομηχανίες-βιοτεχνίες επεξεργασίας γάλακτος, γιατί δεν εφάρμοσαν την προβλεπόμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκιαδά, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν:
1. ΚΑΙΜΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΦΟΙ ΟΕ (Φωκίδα): Η επιχείρηση χρησιμοποιεί στην παραγωγή τυριών χλωροφύλλη. Δεν υπήρχαν στα τυριά που βρέθηκαν στο τυροκομείο ετικέτες για το είδος και την ημερομηνία παραγωγής. Δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι ποσότητες των παραγόμενων τυριών. Προτεινόμενο πρόστιμο: 2.500 ευρώ .
2. ΚΑΠΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Αχαϊα): Η αναλογία πρόβειου-γίδινου γάλακτος δεν επιτρέπει την παραγωγή τυριού ΦΕΤΑ. Δεν υπάρχει αρίθμηση και ημερομηνία παραγωγής. Προτεινόμενο πρόστιμο: 5.000 ευρώ .
3. ΚΟΥΚΑΚΗ ΕΜΜ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Ηράκλειο): Η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων δηλώνεται με βάση την απόδοση. Δεν τηρείται βιβλίο ημερήσιας παραγωγής. Παράγουν προϊόν με ετικέτα «Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ» χωρίς την έγκριση από τον ΟΠΕΓΕΠ. Προτεινόμενο πρόστιμο: 5.000 ευρώ .
4. ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΑΕ (Χανιά): Ως προς το εισκομιζόμενο γάλα βρέθηκε διαφορά 1.859 κιλά. Η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων δηλώνεται με βάση την απόδοση. Από τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων φαίνεται πως τυροκομούσαν και τον Μάρτιο του 2007 (πουλούσαν νωπά προϊόντα) και δεν έχουν στείλει ΜΔΙΓ για αυτό τον μήνα. Δεν τηρείται βιβλίο ημερήσιας παραγωγής. Δεν έχουν κωδικό ΕΦΕΤ. Τα προϊόντα πωλούνται χωρίς ετικέτα. Πωλούν «Πηχτόγαλα Χανίνων (Μυζήθρα)» χωρίς έγκριση από τον ΟΠΕΓΕΠ. Προτεινόμενο πρόστιμο: 2.000 ευρώ.
5. ΜΕΤΣΟΒΟ-ΒΛΑΧΟΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ ΑΕ (Ιωάννινα): Δεν καταγράφεται η ποσότητα γάλακτος ανά προϊόν. Υπερβολικά χαμηλή απόδοση σε ανθότυρο (11-12%). Παραγωγή ΠΟΠ Κεφαλογραβιέρας χωρίς έγκριση από ΟΠΕΓΕΠ. Απουσία σήμανσης ημερομηνίας κατά την αποθήκευση. Ελλιπής σήμανση στη δεύτερη συσκευασία. Προτεινόμενο πρόστιμο: 10.000 ευρώ.
6. ΠΑΡΑΣΥΡΗ Ι. ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (Ηράκλειο): Δεν στέλνουν Μηνιαία Δελτία Ισοζυγίου Γάλακτος στον ΕΛ.Ο.Γ. Το τυροκομείο λειτουργεί κανονικά και τυροκομεί μέρα παραμέρα. Δεν τηρείται βιβλίο ημερήσιας παραγωγής. Δεν έχουν κωδικό ΕΦΕΤ. Παράγουν προϊον με ετικέτα «Γραβιέρα Κρήτης» χωρίς έγκριση από τον ΟΠΕΓΕΠ. Πωλούν μυζήθρα χωρίς ετικέτα. Προτεινόμενο πρόστιμο: 5.000 ευρώ .
7. ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ (Αχαϊα): Δηλώνεται γίδινο γάλα ως πρόβειο. Οι ποσότητες των παραγόμενων τυριών που δηλώθηκαν με τα ισοζύγια διαφέρουν από αυτές που υπολογίσθηκαν από τον έλεγχο. Προτεινόμενο πρόστιμο: 10.000 ευρώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: