16 Ιουν 2010

Βιομηχανία τροφίμων: Πτώση 60% στα καθαρά κέρδη το 2009


Απώλειες κερδών είχαν το 2009 οι μισές βιομηχανίες τροφίμων, σε αντίθεση με τις άλλες μισές, οι οποίες, παρά τη μείωση του όγκου της παραγωγής και της ζήτησης, βελτίωσαν την κερδοφορία τους, κυρίως σε τομείς όπου σημειώθηκε μείωση της τιμής των πρώτων υλών. Ωστόσο, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των ζημιών ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου μειώθηκαν κατά 60%.
Αυτές που παρουσιάζουν επιδείνωση των καθαρών αποτελεσμάτων φθάνουν το 48,9%, ενώ οι ζημιογόνες ανέρχονται στο 27,8% του συνολικού αριθμού. Τα καθαρά κέρδη των κερδοφόρων περιορίστηκαν σε 283,9 εκατ. ευρώ και οι ζημιές των ζημιογόνων έφτασαν τα 207,4 εκατ. ευρώ.
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών 464 επιχειρήσεων με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πωλήσεις 9,78 δισ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ως τις 15 Ιουνίου 2010.
O κλάδος στο σύνολό του, λαμβανομένων υπόψη 335 κερδοφόρων (72,2% του συνόλου) και 129 ζημιογόνων, (27,8% του συνόλου) παρουσιάζει καθαρά κέρδη ύψους 77,5 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 195,4 εκατ. ευρώ το 2008, μειωμένα κατά 117,9 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 60% σε ποσοστό.
Η μείωση των κερδών προ φόρων είναι μικρότερη, καθώς ανέρχεται σε 68,6 εκατ. ευρώ σε αξία και σε 24% σε ποσοστό. Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση οδήγησε σε διευρυμένη απώλεια καθαρών κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: