29 Ιουν 2010

Σκιές στο Τραμ


Με νομικές προσφυγές όπως πληροφορούμαστε απαντούν οι εταιρείες που απέκλεισε η ΤΡΑΜ ΑΕ για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι με βάση τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό που έγινε η σειρά μειοδοσίας, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Επιτροπής Αξιολόγησης, ήταν:
1. ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ με έκπτωση 39,07%
2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ με έκπτωση 37,01%
3. ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ ΑΕ με έκπτωση 34,40%
4. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ – ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ με έκπτωση 34,15%
5. ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΤΕ με έκπτωση 23%
6. ΕΤΕΘ ΑΕ με έκπτωση 18,32%
7. IMPREGILO SpA – ELTER AE με έκπτωση 10, 16%.
Κατόπιν αυτού η Επιτροπή αξιολόγησης εισηγήθηκε ως προσωρινή μειοδότρια την εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ με ποσό προσφοράς 36.889.561,3 ευρώ. Αυτά ανακοινώθηκαν στις 5.5.2009. Ένα χρόνο μετά και αφού ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τα ηνία της κυβέρνησης, έρχεται η νέα διοίκηση της ΤΡΑΜ ΑΕ, η οποία απέκλεισε όλες τις εταιρείες πλην της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ – ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (συμφερόντων Μπόμπολα) η οποία ως τέταρτος στη σειρά μειοδότης έχει προσφορά κατά 5.000.000 ευρώ (!) ακριβότερη από την προσφορά της πρώτης μειοδότριας εταιρείας.
Όπως είναι λογικό το όλο ζήτημα δείχνει και είναι, τουλάχιστον, περίεργο. Σε μια συγκυρία που το κράτος «βγάζει από τη μύγα ξύγκι» εμφανίζεται ιδαιτέρως γαλαντόμο στην επιλογή μιας προσφοράς που θα στοιχίσει 5.000.000 ακριβότερα. Το θέμα έχει αρχίσει να ρίχνει βαριά τη σκιά του, διότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως η πολιτική της για τα μέτρα στηρίζεται στο ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Αν με περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη αποδειχθεί ότι και σάλιο υπάρχει και «λεφτά υπάρχουν» απλά κατευθύνονται σε συγκεκριμένες τσέπες τότε θα συμβεί αυτό που έχει περιγράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: “Θα μας πάρουν με τις πέτρες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: