17 Ιουν 2010
Η κόντρα καλά κρατεί! Επιμένει η Κατσέλη πως για την ακρίβεια ευθύνονται οι φόροι του Παπακωνσταντίνου.
Διαρθρωτικά προβλήματα εξακολουθούν να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και τα είδη ένδυσης και υπόδησης, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ανάλυση του σχετικά με τα αίτια αύξησης του πληθωρισμού και επαναλαμβάνει, παραθέτοντας στοιχεία, ότι η αύξουσα πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι κυρίως αποτέλεσμα των φόρων.
Το Υπουργείο σημειώνει ότι η μεταβολή, του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) «στην περίπτωση που οι φόροι για τα βασικά προϊόντα διατηρούνταν σταθεροί, παρουσιάζει πτωτική τάση, καθώς από 1,9% τον Ιανουάριο του 2010 μειώθηκε σε 1,3% τον Μάιο 2010. Η αύξηση του πληθωρισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2010, οφείλεται κυρίως στις σημαντικές διαφοροποιήσεις της φορολογικής επιβάρυνσης για προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μάρτιο - Μάιο 2010».
Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2010 το ποσοστό πληθωρισμού ήταν 2,3%. Από το ποσοστό αυτό, το 0,4% αναλογεί στους φόρους, ενώ το υπόλοιπο 1,9% σε λοιπούς διαρθρωτικούς παράγοντες. Τον Μάιο του 2010, η αναλογία των φόρων ήταν 4% σε πληθωρισμό 5,3%, ενώ η αναλογία των διαρθρωτικών παραγόντων ήταν 1,3% και η αναλογία των λοιπών διαρθρωτικών παραγόντων στον πληθωρισμό μειώνεται σταδιακά από 1,9% τον Ιανουάριο του 2010 σε 1,3% τον Μάιο 2010.
Η συμμετοχή της κατηγορίας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά στην αύξηση του ΕνΔΤΚ στο πεντάμηνο Ιανουάριος 2010 - Μάιος 2010 ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην κατηγορία αυτή μειώθηκαν κατά 1,1% τον Μάιο 2010.
Η επίδραση της αύξησης των φόρων είναι σημαντική στην κατηγορία αλκοολούχων ποτών και καπνού. Με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του πενταμήνου 2010, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά περίπου 16,7%.
Στην κατηγορία Διαρκή Αγαθά - Είδη Νοικοκυριού & Υπηρεσίες , το ποσοστό πληθωρισμού κινείται σε επίπεδα κάτω του 1,5%. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2010 ήταν 0,6% και τον Μάιο 2010 1,3%. Παρά την αύξηση του ΦΠΑ, η αγορά απορρόφησε σημαντικό μέρος, συγκρατώντας την αύξηση των τιμών στης κατηγορίες αυτές.
Η αύξηση της τιμής στην κατηγορία των Μεταφορών κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από 9,9% τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 19,1% τον Μάιο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η αύξηση στις τιμές των Μεταφορών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις που είχαν οι αυξήσεις των φόρων στις κατηγορίες που επηρεάζουν τις μεταφορές, όπως τα Καύσιμα, τα Λιπαντικά εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, και η Αγορά Αυτοκινήτου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου