4 Οκτ 2011

Αγώνας δρόμου να ψηφιστούν τα μέτρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμάσει και να καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο δημόσιο, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτό οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και η μείωση των συντάξεων όσους είναι κάτω από τα 55 έτη ηλικίας επειδή είναι πιθανόν αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος προετοιμασίας για τα συνταξιοδοτικά θέματα. Επίσης, δεν είναι σίγουρο αν θα κατατεθεί και η ρύθμιση για το αφορολόγητο όριο.

Σε αυτή την προσπάθεια έχουν επιστρατευτεί οι πάντες καθώς οι καθυστερήσεις, τα κενά και οι αστοχίες στα χρονοδιαγράμματα που έπρεπε να τηρήσουν τα υπουργεία είναι τόσες πολλές ώστε στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοπιέσουν και τι να καλύψουν. Επιπλέον, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά σημεία ιδίως σε ότι αφορά την εργασιακή εφεδρεία για να μην υπάρχουν εμπλοκές αργότερα.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει τον πρώτο κύκλο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως τις 30 Οκτωβρίου. Αυτό είναι το νέο ορόσημο για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκειμένου να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα, να έχουν τεθεί σε εφαρμογή αρκετά από αυτά και να αλλάξουν οι εντυπώσεις από τον εκτροχιασμό του εφετεινού προϋπολογισμού.

Η τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων, εκτιμούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αφενός θα δώσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση αφετέρου θα διευκολύνει και τις χώρες, τη Γερμανία κυρίως, οι οποίες επιδιώκουν ακόμα πιο ευνοικές λύσεις για το ελληνικό χρέος από αυτές που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Εκείνο το διάστημα, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι ψηφοφορίες στα ξένα Κοινοβούλια για την ενίσχυση του EFSF, η διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και στιςε αρχές Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός του 2012.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μολονότι επικρατεί αναστάτωση φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί μια και έξω ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απόδοσης της κυβέρνησης αλλά για να περιοριστούν οι τριβές κυβέρνησης και βουλευτών, πολλοί από τους οποίους κατηγορούν τους υπουργούς ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας τους αναγκάζονται να ψηφίζουν συνεχώς και πιο σκληρά μέτρα.

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις των κ.κ. Ι. Αμοιρίδη και Ν. Σαλαγιάννη, Α. Μακρυπίδη της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, αλλά η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Κ. Καρτάλη. «Δυστυχώς έχουμε τώρα ανθρώπους που είναι 62 - 63 ετών, οι οποίοι διαβάζουν αυτά που ανακοινώθηκαν - που είναι η χαλαρότερη δυνατή έκδοση- και είμαι σίγουρος ότι σκέφτονται αυτό που ήταν και μια κινηματογραφική ταινία ότι "σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν"», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο βουλευτής Μαγνησίας.

Βαρύ κλίμα υπήρξε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ακούστηκαν αιχμές κατά του κ. Θ. Πάγκαλου για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών, οι οποίες όπως είπαν τώρα απειλούν να οδηγήσουν στην απόλυση δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για άλλους υπουργούς που ακολουθούν προσωπική στρατηγική και επιβαρύνουν την συνολική προσπάθεια.

Το κλίμα αυτό, το οποίο είναι γνωστό στους επικεφαλής της ΚΟ αλλά και στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, καθιστά αναγκαία την κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου αντί για περισσότερα νομοσχέδια. Ωστόσο οι βουλευτές αναμένουν ότι το καθένα από αυτά θα παρουσιαστεί με αρκετά άρθρα -η ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία λένε δεν μπορεί να είναι ένα άρθρο- ώστε ορισμένοι να μπορέσουν να εκφράσουν τη δυσφορία τους καταψηφίζοντας συγκεκριμένα άρθρα αλλά αποδεχόμενοι τις ρυθμίσεις επί της αρχής. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι με ανάλογο τρόπο εκτονώθηκε η πίεση και στο νομοσχέδιο για την τριποβάθμια εκπαίδευση.

πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: