Το ενδεχόμενο δεύτερης Συνόδου Κορυφής, ακόμη και μέχρι την προσεχή Τετάρτη, εξετάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και αυτό καθώς παραμένουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών παικτών της ευρωζώνης στα τρία κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν λύσεις: στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (κυρίως για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους), στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF).
Ένα από τα βασικά προβλήματα δεν είναι τόσο οι προβληματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνονται στο προσχέδιο της τρόικας που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Eurogroup. Αφορά περισσότερο στα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ανγκελα Μέρκελ ώστε να πείσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για την ισχύ που πρέπει να έχει ο EFSF ώστε να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τρόπος για να αυξηθεί η ισχύς του μηχανισμού ήταν να μπορεί να εγγυάται ένα ποσοστό 20% - 30% ενδεχόμενων ζημιών για όσους αγοράζουν ομόλογα κρατών – μελών της ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαζόταν να αυξηθούν τα κονδύλιά του πέραν του ποσού των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τις κατευθυντήριες γραμμές των προτάσεων για τον νέο ρόλο του EFSF, που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ο προσωρινός μηχανισμός θα μπορεί να επεμβαίνει και να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά σε ποσοστό μέχρι και 50% του χρέους που θα εκδίδει ένα κράτος – μέλος.
Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή ομιλία της στη Μπούντεσταγκ.
Η γερμανίδα καγκελάριος υποχρεώνεται να ενημερώσει τη γερμανική Βουλή για τέτοιου είδους θέματα έπειτα από πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Μία από τις δυσκολίες που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυρία Μέρκελ είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να πείσει τους γερμανούς βουλευτές αν δεν μπορεί να τους πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το ύψος ενός ελληνικού «κουρέματος».
Πληροφορίες του «Βήματος» από το Παρίσι επέμεναν ότι δεν αποκλείεται η μέρα μίας δεύτερης Συνόδου να είναι η Τετάρτη.
Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν από την ήδη προγραμματισμένη για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου Σύνοδο Κορυφής. Μία τέτοια λύση δεν θεωρείται αρνητική ούτε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά ούτε και από το Βερολίνο όπως αναφέρουν πληροφορίες.
πηγή www.tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου