12 Οκτ 2011

Εξισώνονται με τις αγοραίες οι αντικειμενικές αξίες

Μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του νέου έτους, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το ειδικό ετήσιο τέλος ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια, τους φόρους μεταβίβασης κτλ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργών Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης». Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν πυρετωδώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 395 εκατ. ευρώ το 2012.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι «παγωμένες» από τον Μάρτιο του 2007 και παρά τη πτώση που σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων την τελευταία διετία εξακολουθούν να παρουσιάζουν διαφορά σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές ακόμη και 50%.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ αξία του ακινήτου και 10% για την υπερβάλουσα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η τρόικα πιέζει ώστε αυτά να μειωθούν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

Επίσης, εξετάζεται μείωση του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) διαμορφώνεται σε 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%..

πηγή www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: