3 Οκτ 2011

Κρίσιμες αποφάσεις τη Δευτέρα το απόγευμα στο Eurogroup

Tα ευρήματα της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011 θα εξετασθούν τη Δευτέρα το απόγευμα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις πρόσθετες παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2011, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο Eurogroup αναμένεται να παραστούν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας οι οποίοι θα ενημερώσουν αναλυτικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.

Το Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να εστιάζουν στην πλευρά των δαπανών.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το οποίο θα έχει ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα την οικονομική διακυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι παρά τις αντιρρήσεις που εκφράσθηκαν ότι το πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης θα βαθύνει την ύφεση, θα αυξήσει την ανεργία και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για τη μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επιβάλλεται ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, για τη διόρθωση των δημοσιονομικών τους πολιτικών.

Το Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του, η οποία θα επιτρέψει τη θέση των αλλαγών σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2011 ή τις αρχές του 2012.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: