7 Οκτ 2011

Έντεκα το βράδυ κατέθεσαν το πολυνομοσχέδιο. Τρέχουν αλλά φτάνουν;

Τα σκληρά μέτρα για μισθούς- συντάξεις - φόρους

Μαχαίρι σε φορο-απαλλαγές - νέα φορολογική κλίμακα - ψαλίδι σε επικουρικές συντάξεις - ενιαίο μισθολόγιο με βασικό 780 ευρώ

Σε δραματικές περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων, του Δημόσιο, τη ΔΕΗ, του ΝΑΤ και ανατροπή των συμβάσεων εργασίας στο Ιδιωτικό τομέα προχωρά η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Την ίδια στιγμή αλλάζει τη φορολογική κλίμακα με καταργήσεις κλιμακίων και μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 για όλους και στις 9.000 ευρώ για συνταξιούχους άνω των 65 ετών και νέους ηλικίας έως 30 ετών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο περιορίζονται δραστικά οι φοροαπαλλαγές ενώ σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς γι΄αυτούς μειώνεται σχεδόν στο μισό το ισχύον αφορολόγητο όριο. Επίσης, προβλέπεται φορολογία 10% επί των λιγότερων αποδείξεων σε σχέση με αυτές που πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2011 οι φορολογούμενοι.

Το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε στη Βουλή μετά την οριστικοποίηση του νέου μνημονίου με τους δανειστές. Η Τρόικα ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην ελληνική οικονομία και πριν από λίγο συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο το κείμενο αναθεωρημένο μνημόνιο. Οπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας τελείωσε πριν λίγο. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ (το Μνημόνιο για την Οικονομική και Χρηματο-οικονομική Πολιτική ή MEFP). Αύριο, ίδια ώρα, θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αφού ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας μεταφέρονται στις Βρυξέλλες και τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Οπως είναι γνωστό στις 18 Οκτωβρίου θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής όπου εκεί θα καθοριστούν οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας σε συνδυασμό με το «κούρεμα» του χρέους.

πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: