29 Μαρ 2012

Νέα αναδιάρθρωση χρέους στο δρόμο της Ελλάδας βλέπει η Standard & Poor's

Νέα αναδιάρθρωση χρέους με πιθανή συμμετοχή των δανείων του ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's. «Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να ανέβουν κι αυτοί στη βάρκα» δήλωσε χαρακτηριστικά Ο επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων Μόριτζ Κράμερ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο με θέμα «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση;».

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το πότε εκτιμά ότι θα γίνει η δεύτερη αναδιάρθρωση. «Δεν μπορώ να προβλέψω σήμερα το πότε θα γίνει αλλά (η αναδιάρθρωση) βρίσκεται μπροστά στο δρόμο» είπε.

Στο ίδιο συνέδριο του London School of Economics μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πoλ Τόμσεν ο οποίος παραδέχθηκε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα «έχει επιθετικό χαρακτήρα», όμως προέβλεψε ότι η οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

«Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών ή παρέκκλισης από αυτή την πολιτική. Άλλωστε παραμένει αβέβαιο το πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές με δεδομένο το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Τόμσεν, κάνοντας έμμεση νύξη για πιθανή καθυστέρηση υλοποίησης των μέτρων μετά τη διενέργεια εκλογών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί «είναι αναμφίβολα πολύ επώδυνα για την κοινωνία» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα χρειαστεί «μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που θα αντιστοιχεί στο 6-7% του ΑΕΠ» και ισοδυναμεί με μέτρα 15 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ δεν έκρυψε άλλωστε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του ελλείμματος».

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: