Η γερμανική χριστιανοδημοκρατία μεταφέρει το πρόβλημά της στην Ευρώπη
Η σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας την Παρασκευή στην Πολωνία θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα
Εχοντας από τη μια πλευρά ένα σημαντικό αριθμό πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας, (κυρίως από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό), να ρίχνουν λάδι στη φωτιά προβλέποντας την πτώχευση, ή ακόμα και την έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την άλλη πλευρά τους ιθύνοντες της ΕΕ να ρίχνουν νερό, προβλέποντας πως αν η Ελλάδα πράξει τα δέοντα δεν θα υπάρξει πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Πολωνία να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η σύνοδος αυτή θα πρέπει - αναγνωρίζοντας τις ελληνικές προσπάθειες - να ανάψει το πράσινο φως για την εκπόνηση μιας θετικής για την Ελλάδα έκθεσης της τρόϊκας η οποία θα σηματοδοτήσει όχι μόνο την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, αλλά και την υπαγωγή της στο νέο πρόγραμμα οικονομικής αρωγής που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, και το οποίο ως γνωστό προβλέπει όρους χρηματοδότησης σαφώς λιγότερο επαχθείς από τους ισχύοντες σήμερα.
Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό θα πρέπει το Συμβούλιο της Παρασκευής να καταλήξει σε συμφωνία με τους Φινλανδούς, αλλά και όποιους άλλους θέτουν όρους για την αρωγή προς την Ελλάδα. Από τη στιγμή που θα υπάρξει η εν λόγω συμφωνία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που προαπαιτούνται για τη λεγόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και για την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων που τελούν εν εξελίξει.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε η μεθεπόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, δηλαδή αυτή που θα παρασχεθεί τον Δεκέμβριο, να είναι η πρώτη του νέου προγράμματος. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών αμφιβάλλουν σφόδρα ως προς το αν αυτό είναι τεχνικώς εφικτό και αφήνουν να εννοηθεί πως καλώς εχόντων των πραγμάτων το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται μάλλον περί τον Φεβρουάριο, οπότε αναμένεται εκ νέου να ενισχυθεί οικονομικώς η Ελλάδα.
Εν πάση περιπτώσει το βέβαιο είναι ότι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών κυριαρχεί προς το παρόν η αίσθηση ότι η Ελλάδα - παρά τις παλινδρομίες και τις αντιφάσεις της - δεν είναι ακόμη ένα «καμένο χαρτί», όπως πολλοί πιστεύουν (ή εμφανίζονται να πιστεύουν) στο Βερολίνο. Οι γερμανικές κινδυνολογίες οφείλονται κατά πολλούς περισσότερο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, που είναι εξαιρετικά προβληματική για τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο ηγείται η κυρία Αγκελα Μέρκελ, και λιγότερο στις ελληνικές αδυναμίες.
Και αυτό διότι η γερμανική κεντροδεξιά, ένα σημαντικό τμήμα της οποίας ουδέποτε συμφιλιώθηκε με την ιδέα της συμμετοχής των χωρών της νότιας Ευρώπης στο ευρώ, βλέπει τον τελευταίο καιρό τα «καλύτερα παιδιά» της να παραιτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κρίνοντας την πολιτική της επικίνδυνη. Κυρίως δε τις αποφάσεις της Τράπεζας για παρέμβαση στις αγορές μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών της νότιας Ευρώπης. Η αρχή έγινε προ μηνών με την απόφαση του κ. Αξελ Βέμπερ να μην είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ και το «μοιραίο χτύπημα» ήλθε την Παρασκευή με την παραίτηση του κ. Γιούργκεν Σταρκ από τα ηγετικά της κλιμάκια.
Η αποχώρηση των δύο υπέρμαχων της νομισματικής ορθοδοξίας, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί συντηρητικοί, και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από τον Ιταλό κ. Μάριο Ντράγκι έχει δημιουργήσει στη χριστιανοδημοκρατική κοινή γνώμη της Γερμανίας την πεποίθηση ότι εφεξής «οι Βόρειοι θα πληρώνουν και οι Νότιοι θα εισπράττουν». Μια πεποίθηση που εν πολλοίς καλλιέργησαν οι κυβερνητικοί εταίροι της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε (οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές) αλλά και το ίδιο τους το κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό. Μια πεποίθηση που τώρα αδυνατούν να μεταβάλλουν, δημιουργώντας μύρια όσα προβλήματα στην ΕΕ.
πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου