2 Σεπ 2011

Δέσμη προτάσεων του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων

Την άμεση εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής δέσμης προτάσεων, με στόχο την προσέλκυση αραβικών επενδύσεων στη χώρα μας και την ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των 22 χωρών του Αραβικού κόσμου, ζητεί από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ενόψει της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δέσμη των προτάσεων που επεξεργάστηκε το Επιμελητήριο στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος, με ξεκάθαρους κανόνες και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο προτείνει μεταξύ άλλων:

 Επίσημη αναγνώρισή του ως πιστοποιημένου «one stop shop» εξυπηρέτησης αράβων επενδυτών
 Ουσιαστική μείωση της ελληνικής γραφειοκρατίας μέσω θεσμοθέτησης αυστηρών προθεσμιών για την έγκριση η απόρριψη επενδυτικών προτάσεων
 Υποστήριξη του «Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ» από την Πολιτεία ως θερμοκοιτίδα συμφωνιών με τον Αραβικό κόσμο
 Δημιουργία «Πύλης Επιχειρηματικότητας για τον Αραβικό Κόσμο» με έδρα την Ελλάδα
 Παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση Αραβικών επενδύσεων
 Συνδιαμόρφωση με την Πολιτεία «ατζέντας επενδύσεων» αραβικού ενδιαφέροντος στον κλάδο της ενέργειας
 Ίδρυση «Ακαδημίας Τουρισμού – Πολιτισμού για τη Μεσόγειο»
 Δημιουργία Ελληνο-αραβικού Ναυτιλιακού Cluster στη Θεσσαλονίκη
 Θεσμοθέτηση «Αραβο-Ελληνικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης»

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου απεστάλησαν στο σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας με το αίτημα να υπάρξει θετική αξιολόγηση και ανταπόκριση, η οποία θα επιτρέψει την κεφαλαιοποίηση των αδελφικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών χωρών.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, δήλωσε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δείχνουν ξεκάθαρα πως το αραβικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι δεδομένο και μπορεί άμεσα να προσφέρει τονωτικές ενέσεις στην ελληνική οικονομία, αρκεί ασφαλώς το επενδυτικό μας πλαίσιο να γίνει πιο φιλικό και πιο αξιόπιστο. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για χαμένο χρόνο και χαμένες ευκαιρίες. Οι προτάσεις μας ενσωματώνουν τη γνώση και την εμπειρία που είναι απαραίτητες για να πετύχουμε την προσέλκυση επενδύσεων και ευελπιστούμε να υιοθετηθούν άμεσα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποδώσουν καρπούς αυτή τη δύσκολη ώρα. Δεν είναι η ώρα για ατέρμονες συζητήσεις, είναι ώρα αποφάσεων και δράσης».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: