Την άποψη ότι η Ευρώπη θα βρεθεί στο δίλημμα είτε να διασώσει την Ελλάδα, είτε να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα διατυπώνει σήμερα η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναγκασθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας και να στηρίξουν τις ήδη «εύθραυστες» τράπεζες της Ευρώπης.
Όπως σημειώνεται, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών -εκτός από τις ελληνικές τράπεζες- στο ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά και τα γερμανικά ιδρύματα να κατέχουν 9,4 δισ. ευρώ και 7,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα το συνολικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα (μέσω τραπεζικών ομολόγων κ.α.) ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά ιδρύματα να έχουν έκθεση 40 δισ. ευρώ και τα γερμανικά 24 δισ. ευρώ.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης οι τράπεζες θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν τις πραγματικές του θέσεις στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα επιβάρυνε τα αποτελέσματα τους.
Αναφερόμενο δε στην πρόσφατη τοποθέτησης της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω ανακεφαλαιοποίησης σημειώνει πως ο χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση έχει μάλλον περάσει, καθώς υπάρχει πολύ λιγότερος «ενθουσιασμό» για τον τραπεζικό τομέα αυτές τις μέρες.
Όπως αναφέρει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν να σταθμίσουν τη διάσωση των τραπεζών τους και τη διάσωση περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών. Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει πως το πλεονέκτημα της ελληνικής διάσωσης ήταν ότι σε αυτή οι χώρες εμπλέκονται ως επί το πλείστον με υποσχέσεις και εγγυήσεις και όχι με το πραγματικό χρήμα των φορολογουμένων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί κατ' ευθείαν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η Wall Street Journal επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι απίθανο να συναινέσουν στο πώς θα ανταποκριθούν στα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα τους. Υποστηρίζει πως μερικοί είναι πιθανό να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν μια ανακεφαλαιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, άλλοι θα χρησιμοποιήσουν τα δημόσια κονδύλια και άλλοι θα σταθούν πίσω, ελπίζοντας σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκτιμά δε πως η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.
Πηγή TO BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου