26 Αυγ 2011

Πόσο καιρό θα συζητάμε για το ευρωομόλογο αλλά δε θα γίνεται τίποτα;

Το ευρωομόλογο αποτελεί μία καλή λύση, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Του Αθανασιου Eλλις

Το ευρωομόλογο θα μπορούσε στην πορεία να αποτελέσει τμήμα μιας συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, εκτιμά το ΔΝΤ. Ο υποδιευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου, Ντέιβντ Χόλεϊ, τόνισε ότι για να λειτουργήσει σωστά κάθε περιφέρεια με κοινό νόμισμα απαιτούνται κοινές προσεγγίσεις και σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη η έκδοση ευρωομόλογων είναι μία από τις επιλογές που υπάρχουν στο πλαίσιο μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ο κ. Χόλεϊ σημείωσε ότι η πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, που άρχισε ήδη σε τεχνικό επίπεδο και την επόμενη εβδομάδα θα εισέλθει στην τελική ευθεία από τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν όλα προχωρήσουν ομαλά, το Δ.Σ. του Ταμείου θα μπορούσε να εξετάσει και να εγκρίνει την 6η δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ανέφερε, πάντως, ότι στις διαβουλεύσεις αυτές δεν συζητείται η συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), ενώ ερωτηθείς για τη συμφωνία εγγυήσεων της Ελλάδας με τη Φινλανδία, περιορίσθηκε να δηλώσει ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης επ’ αυτού, αλλά δεν θα την σχολιάσει.

Υπογράμμισε ότι το ποσοστό του ΔΝΤ σε ενδεχόμενο νέο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι καθορισμένο, περιοριζόμενος να υπενθυμίσει ότι, όπως είναι γνωστό, στο πρώτο δάνειο το Ταμείο συνέβαλε το 1/3 του συνόλου. Τέλος, έκανε γνωστό ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα επισκεφθεί ιδιωτικά το Ταμείο και τους υπαλλήλους του ίσως την επόμενη εβδομάδα, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «είναι καλοδεχούμενος, όπως κάθε πρώην γενικός διευθυντής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: