29 Αυγ 2011

Γάμος Alpha Bank- Eurobank αλά Αραβικά

Ενας εμίρης εκσυγχρονιστής
Ο ηγέτης του Κατάρ Χαμάντ αλ Τάνι αιφνιδιάζει κάνοντας επενδύσεις και αψηφώντας τη διεθνή κρίση

«Επενδύουμε εκεί όπου υπάρχουν καλές προτάσεις. Οταν κάποιος έχει ένα καλό σχέδιο και μας προσεγγίζει, το μελετάμε και συμμετέχουμε στη βάση του αμοιβαίου κέρδους. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια αρχή στο Κατάρ: αν θέλεις να συνεργαστούμε μαζί σου, η αρχή μας είναι ότι εσύ κερδίζεις, εμείς κερδίζουμε και συμπορευόμαστε μακροπρόθεσμα». Ετσι διατύπωσε πριν από μερικούς μήνες ο ηγέτης του Κατάρ, ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι, την επενδυτική στρατηγική του μικρού αλλά εξαιρετικά πλούσιου αραβικού κρατιδίου. Ο Αλ Τάνι, γνωστός στην Ελλάδα από τις υποθέσεις του Ελληνικού και του Αστακού, βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο της ελληνικής οικονομικής σκηνής, αυτή τη φορά με αφορμή το τραπεζικό ντιλ των Alpha και Eurobank, στο πλαίσιο του οποίου ο πενηνταεννιάχρονος εμίρης, που κατέχει σχεδόν 5% της Alpha, αναμένεται να αναδειχθεί σε βασικό μέτοχο.


Τον ανέτρεψε. Απόφοιτος της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Sandhurst, ανέβηκε στον θρόνο του πριγκιπάτου στις 26 Ιουνίου 1995, ανατρέποντας αναίμακτα αλλά αποφασιστικά τον πατέρα του, ο οποίος βρισκόταν τις ημέρες εκείνες για διακοπές στη Γενεύη. Οι προσπάθειές του εστιάζονται στον γρήγορο εκσυγχρονισμό της χώρας του, που από βρετανικό προτεκτοράτο (ανεξαρτητοποιήθηκε το 1971) μετατράπηκε σε ισχυρή οικονομική δύναμη της Μέσης Ανατολής χάρη στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέσω των ξένων επενδύσεων έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα σύνορα του αραβικού κόσμου και να τοποθετηθεί ανάμεσα στις μεγαλύτερες και όχι μόνο πλουσιότερες οικονομίες διεθνώς, αποκτώντας παράλληλα στρατηγικούς συμμάχους. Το 2003 δεν δίστασε να διευκολύνει τις ΗΠΑ στην εισβολή τους στο Ιράκ. Με όχημα τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι το νέο αεροδρόμιο της Ντόχα αλλά και το τεχνητό νησί Ρearl, ο εμίρης θέλει να μετατρέψει το Κατάρ σε οικονομικό κέντρο
Το 1997 έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Αρκετές είναι αυτές που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση του Κατάρ. Η δεύτερη σύζυγός του, η Σεΐκα Μοζάχ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εκπαίδευσης στη χώρα, ενώ φωτογραφίζεται συχνά στο πλάι του συζύγου της αφού τον συνοδεύει σε επισκέψεις υψηλού προφίλ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Οι αιφνιδιασμοί ταιριάζουν στο ταμπεραμέντο του εμίρη, ειδικά όταν πρόκειται να πετύχει τους στόχους του. Πριν από ενάμιση χρόνο εξέπληξε αγορές και επενδυτές όταν εξαγόρασε το πολυκατάστημα Χάροντς στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ. Με αυτό τον τρόπο έχει διευρύνει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο στη βρετανική πρωτεύουσα, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη συμμετοχές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στην τράπεζα Barclays, στα σούπερ μάρκετ Sainsbury, στα ακίνητα Canary Wharf. Πρόσφατα διέρρευσε η πληροφορία, η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ότι ο εμίρης ενδιαφέρεται και για την απόκτηση των Marks & Spencer.
Εκτός από την Ευρώπη, ο εμίρης του κρατιδίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο αψηφώντας τη διεθνή κρίση έχει στρέψει την προσοχή του και σε αναδυόμενες αγορές και επενδύει, μεταξύ των άλλων, σε Κίνα, Βραζιλία, Ινδία. Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ, ο εμίρης έχει αποκτήσει σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, στη Miramax Films. Παράλληλα σκοπεύει να ανεβάσει τον πήχυ των επενδύσεών του στα 130 δισ. ευρώ, μόνο εντός των συνόρων του Κατάρ. Τράπεζες, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές και ενέργεια βρίσκονται υψηλά στην επενδυτική ατζέντα του εμίρη. Διαθέτει και επιχορηγεί άλλωστε το ισχυρότερο δορυφορικό κανάλι της περιοχής, το Αl Jazeera, το οποίο εκπέμπει και στα αγγλικά.


Από πέρυσι. Στο προσκήνιο των ελληνικών επενδυτικών εξελίξεων είχε βρεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή την υπογραφή μνημονίου για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον του εμιράτου εστιάστηκε σε επένδυση μαμούθ στον τομέα της ενέργειας στον Αστακό, η οποία όμως δεν προχώρησε, όπως είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια με την υπόθεση της συμμετοχής του Κατάρ στην Ολυμπιακή. Εξάλλου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, για το οποίο όμως η κυβέρνηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: