2 Αυγ 2011

Τι κρύβει η επίθεση της Ελευθεροτυπίας στον Λαυρεντιάδη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο επιχειρηματικό πεδίο, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, με τελευταία την επίθεση της "Ελευθεροτυπίας" στο πρόσωπο του Λ. Λαυρεντιάδη. Μια αλληλουχία εξελίξεων που δεν είναι αντιληπτές δια γυμνού οφθαλμού δείχνουν πως η παλαιά φρουρά επιχειρηματιών επιχειρεί να επανέλθει στα πράγματα για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση και η αναδιάταξη του σκηνικού. Τελευταία ένδειξη η υπόθεση Λαυρεντιάδη την οποία ανέδειξε και φέρει ως λάβαρο η «Ελευθεροτυπία», η εφημερίδα που οδήγησε στην καρατόμηση της Αντζελας Γκερέκου και «χτύπησε» ανεπιτυχώς τον ΟΠΑΠ λίγο καιρό πριν.

Η τελευταία υπόθεση αφορά τον έλεγχο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με την κίνηση κεφαλαίων από την Proton Bank προς εταιρίες που ομίλου Λαυρεντιάδη.Η εφημερίδα αν και αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στο θέμα δεν ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης κατέχει το 10% της μητρικής εταιρίας Χ.Κ Τεγόπουλος το οποίο έχει μεταβιβάσει στον κουμπάρο και φίλο του Π. Κυριακίδη. Μάλιστα η διοίκηση της εφημερίδας είχε δηλώσει ενοχλημένη από την απόκτηση του πακέτου από τον επιχειρηματία και απέλυσε τον τότε διευθυντή της εφημερίδας ο οποίος κινείται στο περιβάλλον του Λ. Λαυρεντιάδη.Η υπόθεσηΤο παρασκήνιο της συγκεκριμένης υπόθεσης φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κατά φαινόμενα το σκέλος της υπεξαίρεσης των €51 εκατ. θα καταπέσει καθώς ήδη αποκαλύφθηκε ότι δεν αφορά περιουσία της τράπεζας και τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για γνωστή υπέρβαση των δεικτών λόγω υπερβάλλουσας χρηματοδότησης συγκεκριμένων εταιριών, του ομίλου Π. Κυριακίδη κυρίως.Οι συνθήκες αυξημένης εποπτείας που έχει επιβάλλει η ΕΕ στο ελληνικό τραπεζικό είχαν αναγκάσει την Τρ. Ελλάδος να έχει καιρό τώρα σαφή εικόνα αλλά το πρόβλημα είχε θεωρηθεί σημαντικό μεν αλλά όχι κρίσιμο δε.

Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι υπάρχει ενημέρωση για εξαγορά της Proton Bank από fund του οποίου ηγείται πρώην επικεφαλής ελληνικής τράπεζας, αν και στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για εξαγορά/διάσωση από την Attica Bank και εσχάτως για deal με τη Millennium Bank.Από την πλευρά Λαυρεντιάδη επισημαίνεται πως η υπόθεση είναι απλή και σύντομα θα διαφανεί η αλήθεια.

Το παρασκήνιο
Παράγοντες της αγοράς και πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πίσω από την υπόθεση Λαυρεντιάδη την επιθετική κίνηση της παλαιάς φρουράς επιχειρηματιών για επανάκαμψή τους στα δρώμενα και εκθρόνιση της νέας.Οι επιχειρηματίες όπως ο Λ. Λαυρεντιάδης αν και κινήθηκαν έξυπνα και γρήγορα εν τούτοις δεν απέκτησαν ισχυρά πολιτικά ερείσματα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν καθώς η ταχεία ανέλιξη τους προκάλεσε ανησυχία και ερωτηματικά. Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν πως η γενιά επιχειρηματιών που ξεκίνησε λίγο πριν και εδραιώθηκε μετά τη μεταπολίτευση είχε παραδώσει τα σκήπτρα τελικά ετοιμάζεται να επανέλθει στο προσκήνιο των εξελίξεων διεκδικώντας ρόλο και μερίδιο στη νομή της πίτας.Η ευθεία επίθεση της «Ελευθεροτυπίας» στο πρόσωπο του Λ. Λαυρεντιάδη φαίνεται ότι κρύβει κάποιο άλλο σχέδιο και μάλλον έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε τα έντονα ταμειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφημερίδα. Yπάρχουν και πολύπλοκες διαδρομές επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς ο Λ. Λαυρεντιάδης σε προσωπική του ανακοίνωση αναφέρει ότι κάποιοι προσπαθούν με αυτή την επίθεση να ελέγξουν τις εξελίξεις στις τράπεζες…»Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα στο άρθρο παραθέτει φωτογραφία από δείπνο του Λ. Κύρκου όπου ο Λ. Λαυρεντιάδης συνομιλεί με στελέχη της Αριστεράς, ενώ ο Θ. Πάγκαλος χαιρετά τον τιμώμενο…Αν και η εφημερίδα στέκεται στην υπόθεση με ιδιαίτερη έμφαση και την χαρακτηρίζει κορυφή του παγόβουνου, ίσως τελικά η υπόθεση της αντιπαράθεσης αυτής να είναι η αρχή μιας γενικευμένης επιχειρηματικής κόντρας με φόντο την αναδιανομή της πίτας στα media και την οικονομία.Καλά ενημερωμένες πηγές συσχετίζουν και την υπόθεση των στημένων όπου πλήττεται ο Β. Μαρινάκης, ιδιοκτήτης της Metro και του Ολυμπιακού.

πηγή sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: