Στο «στόχαστρο» των αγορών παραμένουν Ιταλία και Ισπανία, με τον κλοιό γύρω από τις δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης να σφίγγει επικίνδυνα, εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών και προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε Μαδρίτη και Ρώμη.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά -πάνω από το 6%- σε επίπεδα ανάλογα με τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων, σε μια ένδειξη ότι οι ανησυχίες των επενδυτών δεν εστιάζονται μόνο στην Ισπανία, αλλά στην Ιταλία. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των 27 μηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι τράπεζες, λόγω της έκθεσής τους σε ιταλικό χρέος.
«Ο φόβος των αγορών είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση... και στην Ευρωζώνη, οι περιφερειακές αγορές είναι εκείνες που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα», επισημαίνει ο Αλεσάντρο Τζιασάντι, στρατηγικός αναλυτής στην ING.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, συγκάλεσε σύσκεψη της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, της χρηματιστηριακής αρχής Consob και της ασφαλιστικής αρχής ISVAP) μία ημέρα προτού ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σπάσει τη σιωπή του και μιλήσει ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Τρεμόντι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Όλι Ρεν.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο -ο οποίος έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου- ανέβαλε τις διακοπές του, καθώς το premium για τοποθετήσεις σε ισπανικά έναντι των γερμανικών ομολόγων σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.
Αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών προσπάθησαν να προσφέρουν φραστική στήριξη σε Ρώμη και Μαδρίτη. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι Ιταλία και Ισπανία εφαρμόζουν τα απαραίτητα βήματα για οικονομική σταθερότητα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο χορήγησης δανείων σε Ισπανία, Ιταλία ή Κύπρο. «Δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποιο σχέδιο διάσωσης, είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Σαντάλ Χιούζ.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ʼνχελ Γκουρία, σε δηλώσεις του στο Reuters υποστήριξε ότι η Ιταλία έχει θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, ενώ λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος. «Γι' αυτόν το λόγο, δεν χρειάζεται ξένες καταθέσεις για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της», διευκρίνισε ο κ. Γκουρία, τονίζοντας ότι η Ιταλία διαθέτει υψηλό ποσοστό εγχώριων καταθέσεων.
Η Ιταλία -μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης- βρίσκεται στο «στόχαστρο» των αγορών καθώς το χρέος της -στο 120% του ΑΕΠ- είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα. Η πολιτική αστάθεια έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες των αγορών, με τη φήμη του Μπερλουσκόνι να «κηλιδώνεται» από σεξουαλικά σκάνδαλα και κατηγορίες για φοροδιαφυγή, ενώ ο κ. Τρεμόντι δέχεται πυρά για τη χρήση διαμερίσματος που ανήκε σε βοηθό του, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.
Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν ήδη υπαχθεί σε μηχανισμό στήριξης με χρηματοδότηση από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το επόμενο «θύμα» της κρίσης, εξαιτίας της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό χρέος και τον οικονομικό αντίκτυπο από την έκρηξη του προηγουμένου μηνός, καταστρέφοντας τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροδότησης της Νήσου.
Από naftemporiki.gr
3 Αυγ 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου