30 Αυγ 2011

Πρωτοχρονιά, το ποδαρικό της σούπερ τράπεζας

Το όνομα της νέας τράπεζας, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά θα είναι Alpha Eurobank, διατηρώντας το λογότυπο της πρώτης. Η νέα τράπεζα θα ενισχυθεί κεφαλαιακά με 3,9 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι το Κατάρ θα συνεισφέρει περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας (υπερ)τράπεζας έχει προκαλέσει υψηλές προσδοκίες στην αγορά για ανατροπή του ζοφερού κλίματος που επικρατεί και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «το πρώτο βήμα-σταθμό στη διαδικασία του ανασχεδιασμού του τραπεζικού χάρτη», τονίζοντας ότι η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή σηματοδοτεί αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του Κατάρ στη συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών.


Στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί στις αρχές του νέου έτους, ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ (Paramount Services Holding Limited) θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 17%, ενώ ο Σπ. Λάτσης θα κατέχει το 13% και η οικογένεια Κωστόπουλου το 4%. Συνολικά, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Alpha θα ελέγχουν το 57% της νέας τράπεζας και οι της Eurobank to 43%.

Στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας θα βρίσκεται ο Γ. Κωστόπουλος ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής. Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος χθες, χαρακτήρισε τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών ως την κατάληξη μιας διαδρομής που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια από κοινού με τον τέως πρόεδρο της Eurobank Γ. Γόντικα.

Στο αμέσως κατώτερο ιεραχικό επίπεδο της νέας τράπεζας αναλαμβάνουν ως συνδιευθύνοντες σύμβουλοι ο κ. Δημ. Μαντζούνης από την Alpha, ο οποίος θα έχει την ευθύνη των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και από τη Eurobank ο κ. Νίκος Νανόπουλος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: