19 Σεπ 2011

Ο παρασκηνιακός μαραθώνιος στο τρίγωνο Βρότσλαβ - Λονδίνο - Αθήνα

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Monopol» της πόλης Βρότσλαβ ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία για την ελληνική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στην Πολωνία για τη συνεδρίαση Eurogroup και ECOFIN.


Το «άγριο» τετ-α-τετ
O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη ειδοποιήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι ήθελε να τον συναντήσει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, αξιολογώντας την κρισιμότητα της συνάντησης, ακούστηκε να λέει στους Γιώργο Προβόπουλο και Γιώργο Ζανιά που τον συνόδευαν στο ταξίδι ότι «όλα θα κριθούν απόψε». Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 8.30 το βράδυ, ο γερμανός αξιωματούχος όμως εμφανίστηκε με μία ώρα καθυστέρηση. Η συνάντηση Σόιμπλε - Βενιζέλου διήρκεσε δύο ώρες στο prive room του λόμπι του ξενοδοχείου. Ωστόσο ο χρόνος δεν στάθηκε αρκετός ώστε ο γερμανός υπουργός να πεισθεί για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αυστηρός, είπε στον κ. Βενιζέλο ότι «έχετε πέσει έξω» και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την επίτευξη των στόχων του μέτρου για τα ακίνητα με δεδομένες τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Επιπλέον, ανέφερε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στη χώρα του και ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην ουσία σύρεται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, γι' αυτό και «δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή». Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, που περισσότερο άκουγε, διαβεβαίωσε ότι «όλα θα εφαρμοστούν», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να υπάρξει στη χώρα μία υποδόρια συναίνεση».


Τα τηλεφωνήματα
Η καθόλου ικανοποιητική εξέλιξη του ραντεβού ώθησε τον κ. Βενιζέλο να ανέβει στο δωμάτιό του και να τηλεφωνήσει αμέσως στον Πρωθυπουργό. Στη συνομιλία τους που διήρκεσε μία ώρα ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στον κ. Παπανδρέου το κλίμα αμφισβήτησης που εισέπραξε από τον κ. Σόιμπλε. Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στο λόμπι όπου πραγματοποιούνταν μία μίνι δεξίωση και συνομίλησε και με άλλους ομολόγους του, διαπιστώνοντας ότι η αμφισβήτηση και η δυσφορία των ευρωπαίων εταίρων μας ήταν γενικευμένη.
Το Εurogroup άρχισε στις 7.30 το πρωί της Παρασκευής με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να βομβαρδίζουν την ελληνική πλευρά με αρνητικά σχόλια για τη μη αποδοτικότητα των μέτρων, παρά την παρουσία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ που προσπάθησε να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τη χώρα μας. Στο Eurogroup συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη συναινέσει στα μέτρα και επικαλούνταν μονίμως το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Αμέσως μετά την επώδυνη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για δεύτερη φορά τον Πρωθυπουργό. Από τις δηλώσεις του που είχαν προηγηθεί - «πρέπει να πάρουμε τώρα αποφάσεις γιατί αργότερα θα έχουν ιστορικό χαρακτήρα» - έγινε αντιληπτό το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο Eurogroup για την Ελλάδα. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, Παπανδρέου και Βενιζέλος άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής του Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Το σκηνικό της πίεσης και της αμφισβήτησης επαναλήφθηκε το πρωί του Σαββάτου στο ECOFIN.
Στην τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Βενιζέλου - το Σάββατο το πρωί - οριστικοποιήθηκε η απόφαση για ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ και η επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα από το Λονδίνο όπου βρισκόταν. Ηδη ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερώσει για την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Εξ αυτού του λόγου χθες εξέφρασε την έκπληξή του για το περιεχόμενο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ.


Η επιστροφή
Η ελληνική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στην Πολωνία επίσπευσε την επιστροφή της στην Αθήνα. Η προγραμματισμένη αναχώρηση για τις 3.30 μετά το μεσημέρι έγινε στις 12.30. Το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 4 το απόγευμα και ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε αμέσως με τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο ώστε να εκδοθεί κυβερνητική ανακοίνωση για την ακύρωση του πρωθυπουργικού ταξιδιού σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.
Το πρωί του Σαββάτου ενημερώθηκαν από τον Πρωθυπουργό για την επιστροφή του στην Αθήνα οι συνεργάτες του Ρεγγίνα Βάρτζελη και Νίκος Αθανασάκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περί το τέλος της εβδομάδας κατατέθηκε ως σκέψη η αναβολή του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, με βάση όμως τις διαβεβαιώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί στην τηλεδιάσκεψη εκτιμήθηκε ότι δεν θα γινόταν κάτι δραματικό στην Πολωνία.

πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: