8 Σεπ 2008

Στο 4,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Μικρή υποχώρηση, στο 4,7%, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,8%, σε ετήσια βάση, έναντι 4,9% του Ιουλίου.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,9% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος δείκτης του 12μήνου Σεπτεμβρίου 2007-Αυγούστου 2008, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του 12μήνου Σεπτεμβρίου 2006- Αυγούστου 2007, παρουσίασε αύξηση 4,2%, έναντι αύξησης 2,7%,κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα 12μηνα.
Η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται και σε «τεχνικούς» παράγοντες, καθώς η βάση μέτρησης των αυξήσεων (Αύγουστος 2007) είναι αυξημένη και δείχνει φέτος τον πληθωρισμό πιο μικρό.
Για τον ίδιο λόγο, η πτώση του πληθωρισμού ίσως θα συνεχισθεί μέχρι τα τέλη του 2008. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε στο 4,9%για τρεις συνεχείς μήνες (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο) και αποτέλεσε ρεκόρ δεκαετίας.
Σύγκριση Αυγούστου 2008 με Αύγουστο 2007
Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,7% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1) Από τις αυξήσεις:
α) Κατά 4,5% της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, φρυγανιές-παξιμάδια, άλλα προϊόντα αρτοποιΐας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αλλαντικά, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, γάλα διατηρημένο, γιαούρτι, τυρί φέτα, τυριά σκληρά, αυγά, σπορέλαιο, φρούτα νωπά, γλυκά- ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών: ελαιόλαδο, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά.
β) Κατά 2,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 3,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 10,8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης.
ε) Κατά 2,9% της ομάδας «διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.
στ) Κατά 3,8% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των φαρμάκων, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
ζ) Κατά 6,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων.
η) Κατά 2,2% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
θ) Κατά 4,6% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών/ΙΕΚ.
ι) Κατά 5,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.
ια) Κατά 3,3% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων και ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.
2) Από τη μείωση κατά 3,2% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας.
Σύγκριση Αυγούστου με Ιούλιο
Η μείωση του πληθωρισμού 0,9% σε μηναία βάση προήλθε από τις μειώσεις των δεικτών:
Κατά 7,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων, κατά 2,4% της ομάδας «διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων, κατά 1,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και κατά 0,3% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών των ειδών ταξιδιού και λοιπών προσωπικών ειδών, εξαιτίας των γενικών θερινών εκπτώσεων.
Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,1% της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα φρούτα νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα λαχανικά νωπά και στο γάλα νωπό παστεριωμένο.
β) Κατά 0,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: