29 Σεπ 2008

Γάλα από την Κίνα και στην Αθήνα


Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΕΤ, ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γαλακτοκομικά προϊόντα κινεζικής προέλευσης, και παρά την πανευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής κινεζικών προϊόντων για βρέφη και παιδιά, που περιέχουν οποιαδήποτε ποσότητα γάλακτος σε σκόνη, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα εντοπίστηκαν σε κινεζικά καταστήματα στην Αθήνα.
Από ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΝΕΤ προκύπτει ότι κινεζικά καταστήματα στην πρωτεύουσα πωλούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι άγνωστο εάν περιέχουν τοξική μελαμίνη.
Το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κίνα με το επιμολυσμένο γάλα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες που εμπλέκονται έχουν πραγματοποιήσει εξαγωγές σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ υπάρχει φόβος να έχουν κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά σύνθετα προϊόντα, επιμολυσμένα με μελαμίνη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε ισχύ την απαγόρευση της εισαγωγής κινεζικών προϊόντων για βρέφη και παιδιά που περιέχουν οποιαδήποτε ποσότητα γάλακτος σε σκόνη, ενώ ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων στο 100% των προϊόντων που περιέχουν περισσότερο από 15% γάλα σε σκόνη.