30 Σεπ 2008

«Σβήστε τα ψιλά γράμματα από τα δάνεια»


Αδράνεια στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών και υπέρβαση καθηκόντων προκειμένου να επιτραπεί στις τράπεζες να συνεχίσουν παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές καταλογίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή που έστειλε χθες στο διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο.
Σύμφωνα με την οργάνωση οι επιβαρύνσεις και τα «καπέλα» που πληρώνουν οι καταναλωτές εξαιτίας της αδράνειας της Κεντρικής Τράπεζας φτάνουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρεται συγκεκριμένα σε όρους ή πρακτικές τραπεζικών συναλλαγών που έχουν κριθεί παράνομοι με δικαστικές αποφάσεις, αλλά συνεχίζονται με εγκυκλίους ή αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών:
▪ Η επιβολή τόκων για αγορές με πιστωτικές κάρτες αναδρομικά από την ημέρα που έγινε η συναλλαγή και οι προμήθειες για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές με 280 εκατ. ευρώ ετησίως.
▪ Η μη προσαρμογή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια την περίοδο 2001-2003, όταν τα επιτόκια έπεφταν, μέσω της οποίας οι τράπεζες αποκόμισαν 900 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τώρα, που τα επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, επιτράπηκε η αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων σε πολλαπλάσιο της μεταβολής των επιτοκίων αναφοράς.
▪ Η επιβολή εξόδων δανείου (χρέωση για την υποβολή αίτησης δανείου).
▪ Τα έξοδα αδράνειας των λογαριασμών που έχουν κριθεί καταχρηστικά αλλά επιτράπηκαν με απόφαση της ΤτΕ εφόσον δεν θίγεται το κεφάλαιο της κατάθεσης.
▪ Η χρέωση των κινήσεων των λογαριασμών καταθέσεων από ένα πλήθος και πέρα.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επανεξετάσει τις αποφάσεις του προκατόχου του. «Η ΤτΕ, τονίζει, φέρει σοβαρότατη ευθύνη απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Σε πλήθος περιπτώσεων διέθεσε το θεσμικό της κύρος για να δυσχεράνει τους δικαστικούς αγώνες και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η έκταση των παρανομιών που διαπιστώνουν οι δικαστικές αποφάσεις είναι μεγάλη και η ζημία που έχουν υποστεί οι καταναλωτές τεράστια. Η έκταση του φαινομένου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αδράνεια που επιδεικνύουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, ιδίως το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: