12 Σεπ 2008

Παραπέμπεται η Rilken


Η απροθυμία μεγάλων προμηθευτών να τηρήσουν την αγορανομική διάταξη για την αναγραφή των εκπτώσεων στα τιμολόγια που εκδίδουν προς τους πελάτες τους, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης, που παραπέμπει εταιρεία στη Νομαρχία Αθηνών για το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Δύο μήνες μετά την έκδοση της σχετικής διάταξης μεγάλες εταιρείες δεν έχουν αποστείλει στοιχεία σχετικά με τις εκπτώσεις που παρέχουν, καθώς επικαλούνται λόγους ανταγωνισμού, καθώς «η αγορά είναι ελεύθερη» και δεν «υποχρεούνται» να δώσουν στοιχεία.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών που αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία στο υπουργείο Ανάπτυξης και κατέχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, βάσει της διάταξης 14Α παρ. 5 της Α.Δ. 14/89 και της Α.Δ. 7/08, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη η επιχείρηση Rilken Βιομηχανία Καλλυντικών Προϊόντων Α.Ε., «λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων στο υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η εταιρεία με επιστολή της στις 9/9/2008 αρνήθηκε εκ νέου την υποβολή αναλυτικών στοιχείων, παρά την επιστολή (α.π. 1341/26-8-2008), που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Βλάχος, και με την οποία καθιστούσε σαφές το περιεχόμενο της ΑΔ, δηλαδή υπογράμμιζε την υποχρέωση αποστολής των ειδικών συμφωνιών προκειμένου το υπουργείο να έχει την πλήρη εικόνα της αγοράς.
Η εταιρεία παραπέμπεται στη Νομαρχία Αθηνών, όπου ανήκει η έδρα της, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην πλήρη εξυγίανση της αγοράς. Παρ' ότι αυτό το καταστήσαμε σαφές από την πρώτη στιγμή, ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας, κάτι που πιθανόν να υποκρύπτει ασύδοτες πρακτικές. 'Σκοτεινές' συμφωνίες και αδιαφανείς διαδικασίες δεν γίνονται πλέον δεκτές. Η αγορά είναι ελεύθερη, όμως, έχει σαφείς κανόνες, που όλοι πρέπει να τους σεβαστούν».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε τι θα κάνει τώρα η Νομαρχία που μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από το "δεν έχω αρμοδιότητες"...