18 Σεπ 2008

Υποχώρηση των τιμών της βενζίνης «βλέπει» ο Χρ. Φώλιας


«Ο χρόνος που μεσολαβεί από την πετρελαιοπηγή μέχρι το βενζινάδικο δεν είναι λίγος και είμαι βέβαιος, ότι σύντομα θα έχουμε αποκλιμάκωση και στις τιμές των βενζινάδικων».
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας κληθείς να σχολιάσει το λόγο για τον οποίο οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν σε υψηλές τιμές τη βενζίνη παρά την πτώση των τιμών πετρελαίου διεθνώς.
«Αυτό που πιστεύει όλος ο λαός το πιστεύω και εγώ, αλλά θέλω να επισημάνω ότι οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στην πετρελαιοπηγή και η τιμή που πληρώνουμε στη βενζίνη πληρώνεται στο βενζινάδικο», πρόσθεσε ο κ. Φώλιας, ο οποίος νωρίτερα είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Φώλιας ανέφερε ακόμη ότι μεγάλη ομάδα ελεγκτών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου διενεργούν ελέγχους στα πρατήρια για τις τιμές αγοράς και πώλησης και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, για να καταγραφεί ενδεχόμενη στρέβλωση στην αγορά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα καταθέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα πορίσματα που θα προκύψουν από τον ευρύτατο διάλογο που έχει ανοίξει και ολοκληρώνεται, και οι προτάσεις θα εξεταστούν και στη συνέχεια θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Ζητούμε και παίρνουμε, τόνισε ο κ. Φώλιας, κοστολογικά στοιχεία από το διυλιστήριο μέχρι και την κατανάλωση για να παρακολουθήσουμε τη διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα επίπεδα.
«Με σύνεση και νηφαλιότητα, κάνουμε μια στρατηγική. Δεν είναι τα πυροσβεστικά μέτρα ό,τι καλύτερο, αλλά προχωρούμε σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Μάλιστα θα αναθέσουμε πολύ σύντομα σ’ ένα διεθνή μελετητικό οίκο να καταγράψει την πορεία διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων στην ελληνική αγορά, σε συνάρτηση και σύγκριση με τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κερδοσκοπία, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να υπάρχει και αυτήν θέλουμε να εντοπίσουμε. Το να μιλάμε θεωρητικά είναι ένα θέμα. Το ζητούμενο όμως είναι να την εντοπίσουμε και να την τιμωρήσουμε».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι να μας πει κι αυτός....κάθε φορά είναι "σαν να τον κλαίνε οι ρέγγες".