29 Ιουλ 2008

Πρόστιμα 9 εκατ. ευρώ επέβαλε στον ΟΤΕ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Πρόστιμα συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει ο ΟΤΕ για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (1 εκατ.), καθώς και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού (8 εκατ. ευρώ), σε υπόθεση που αφορά την υπηρεσία double play της Tellas.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που αποφάσισε την επιβολή διοικητικών προστίμων, κατηγορεί τον ΟΤΕ για μονοπωλιακή συμπεριφορά και επισημαίνει ότι έχει δεχθεί ανάλογες καταγγελίες και από άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ τη Δευτέρα, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή ο ΟΤΕ «παρενέβαλε ανυπέρβλητα προσκόμματα στο πρώτο εγχείρημα εμπορικής προώθησης στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Tellas της υπηρεσίας double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας με γρήγορο Ίντερνετ)».
Ο ΟΤΕ, αποκλειστικός πάροχος του βασικού δικτύου πρόσβασης, παραβίασε διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί παροχής «ανοικτού δικτύου». Επίσης, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθόσον δεν παρείχε ως όφειλε στην Tellas πρόσβαση στο δίκτυο μέσω συνεγκατάστασης και συναφών ευκολιών.
H Tellas αναγκάστηκε να αναστείλει την εμπορική προώθηση της υπηρεσίας double play, με αποτέλεσμα να υποστεί οικονομική ζημία και να δυσφημιστεί σε χιλιάδες πελάτες της.
«Οι δομικές αδυναμίες του ΟΤΕ και η μέχρι τώρα μονοπωλιακή του συμπεριφορά, αποδεικνύουν ότι η εθνική (ευρυζωνική) προσπάθεια που βασίζεται στο μοντέλο του ενός και μοναδικού δημόσιου δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ – το οποίο αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντα (bottleneck) ανάπτυξης της αγοράς και που ο ΟΤΕ υποχρεώνεται με νόμους να το μοιράζεται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές του - δεν έχει κατορθώσει να απομακρύνει την χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Νικήτας Αλεξανδρίδης.
»Μια ψηφιακή στρατηγική της Πολιτείας που θα συνεχίσει να βασίζεται σ’ αυτό το μη-αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνον δεν θα μπορέσει να φέρει τα θεαματικά αποτελέσματα τεχνολογικής προόδου που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταταγεί σύντομα ανάμεσα στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και προβλέπεται να έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης επιτυχίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: