10 Ιουλ 2008

G8: Έφαγαν 385 εκατομμύρια ευρώ!

Σε γενικολογίες και ευχολόγια περιορίστηκαν οι ηγέτες των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών αναφορικά με την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, για την οποία απλώς εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία». Στη Σύνοδο Κορυφής της G8 στην Ιαπωνία, συμφώνησαν επίσης να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε.
Στη «διακήρυξη για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (8/7), η G8 ζήτησε μοίρασμα των αποθεμάτων, αλλά δεν ανακοίνωσε μέτρα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Η αύξηση των τιμών «σε συνδυασμό με προβλήματα τροφοδοσίας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, απειλεί την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» αναφέρεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε.
Έκκληση προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες απηύθυναν από την Ιαπωνία οι ηγέτες της G8, ώστε να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα τις ποσότητες του «μαύρου χρυσού» που διαθέτουν στην αγορά και να ανασχέσουν τη διαρκή άνοδο των τιμών. Συμφώνησαν επίσης στη μείωση κατά τουλάχιστον 50% της εκπομπής ρύπων έως το 2050
Και προστίθεται: «Οι αρνητικές συνέπειες των πρόσφατων αυτών εξελίξεων θα μπορούσαν να βυθίσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και να προκαλέσουν την υποχώρηση της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την υλοποίηση των στόχων της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών», κυρίως σχετικά με την υποχώρηση της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η G8 ζήτησε από τις χώρες που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα τροφίμων «να διαθέσουν μέρος αυτών σε χώρες που έχουν ανάγκη» - κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζει τους κανόνες των εμπορικών συναλλαγών -, ενώ ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας «παγκόσμιας σύμπραξης» για την γεωργία και τα τρόφιμα, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των αναπτυσσόμενων χωρών, τους ιδιωτικού τομέα, δωρητών και διεθνών οργανισμών και υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή τα ειρωνικά σχόλια στον διεθνή τύπο περίσσεψαν. 25 σεφ επιστρατεύτηκαν για να ικανοποιήσουν τις γαστριμαργικές απαιτήσεις των ηγετών. Μάλιστα είχαν λάβει λευκή επιταγή από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να ξοδέψουν όσα χρήματα κρινόταν αναγκαίο. Τελικά το συνολικό κόστος της συνόδου άγγιξε τα 385 εκ. ευρώ. Λογικό να μην μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί σε σοβαρές συζητήσεις για τη φτώχεια μετά από τέτοια γεύματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: