30 Ιουλ 2008

Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στο πετρέλαιο κίνησης

Δεύτερη ακριβότερη χώρα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2008. Πρώτη είναι η Ολλανδία στο πετρέλαιο, αλλά και στην βενζίνη σούπερ. Ειδικά στη βενζίνη, η Μάλτα και η Ιταλία ρίχνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση!
Τα παραπάνω συμπεράσματα περιέχονται στα στοιχεία για τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το πρώτο εξάμηνο του 2008, παρουσίασε ο Επίτροπος κ. Πιλμπαγκς, αρμόδιος για θέματα ενέργειας απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος ανέφερε ότι:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως την 5η Ιουνίου 2008, η τιμή καλαθιού του αργού πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η οποία είναι συνήθως πολύ κοντινή στη μέση τιμή προμήθειας αργού πετρελαίου της ΕΕ 27, ανέβηκε από τα 92 δολάρια στα 130 ανά βαρέλι, δηλαδή μια αύξηση κατά 41% σε δολάρια ΗΠΑ. Συνεκτιμώντας την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την ίδια περίοδο, η ποσοστιαία αύξηση, εκφραζόμενη σε ευρώ, ανήλθε σε 35% (από 63 ευρώ σε 85 ευρώ ανά βαρέλι ή από 0,396 ευρώ σε 0,535 ευρώ ανά λίτρο).
Όσον αφορά την μέση εξέλιξη της καθαρής τιμής στην ΕΕ 27 (χωρίς δασμούς και φόρους) για την Εuro-super 95 κατά την υπό εξέταση περίοδο, σημειώθηκε αύξηση κατά 21% στις εκφραζόμενες σε ευρώ τιμές (από 0,539 ευρώ σε 0,651 ευρώ ανά λίτρο).
Σημειωτέον ότι η αύξηση της τιμής της Euro-super 95 στην Αγγλία περιορίστηκε σε 8,4% κατά μέσον όρο, λόγω της φορολόγησης και ειδικότερα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που αντιπροσωπεύουν ένα σταθερό ποσό. Η εξέλιξη της τιμής εκ του διυλιστηρίου για την Euro-super 95 συμβαδίζει, σε γενικές γραμμές, με την εξέλιξη της προ-φόρου τιμής, ενώ η κύρια διαφορά έγκειται στο κόστος που σχετίζεται με τη διανομή του προϊόντος (περιθώρια διανομής).»
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο καυσίμων (30.6.2008) η Ελλάδα διαθέτει την 4η ακριβότερη βενζίνη Euro-super 95 στην ΕΕ 27 ύστερα από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Μάλτα και το 2ο ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης στην ΕΕ 27 ύστερα από την Ολλανδία.
Τι θα κάνουν για αυτή την ασυδοσία στην ελληνική αγορά καυσίμων οι (ανευθυνο)υπεύθυνοι; Και κατ' αρχάς είναι στη θέση τους ή έχουν γεμίσει τα ρεζερβουάρ των πολυτελών τους αυτοκινήτων κι έχουν φύγει για διακοπές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: