11 Ιουλ 2008

Τροφή για σκέψη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, οι ιταλικές οικογένειες έχουν μειώσει τα σταθερά έξοδά τους, σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα.
Απαντώντας στη σχετική έρευνα, περισσότερες από 30 στις 100 οικογένειες στην Ιταλία, δήλωσαν ότι αγοράζουν τρόφιμα κατώτερης ποιότητας, σε σχέση με το παρελθόν. Επικεντρώνουν δε, την προσπάθειά τους για περικοπή των εξόδων στις «προσφορές και ευκαιρίες», που αφορούν το ψωμί (32,2%), τα μακαρόνια (38,5%), το κρέας (45,3%) και το ψάρι (43,2%).
Στην «Κάτω Ιταλία», οι μισές οικογένειες δηλώνουν ότι περιόρισαν τις αγορές τους, ή διάλεξαν, αναγκαστικά, προϊόντα κατώτερης ποιότητας.
Στο μεταξύ, οι ενώσεις των καταναλωτών συμβουλεύουν τους Ιταλούς να «συνεταιρίζονται» και να προτιμούν την κεντρική αγορά ή τους χονδρέμπορους, όπου μπορούν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, σε χαμηλότερες τιμές, από εκείνες των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής πώλησης.
Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι ένοικοι πολυκατοικιών συνεργάζονται για «κοινές αγορές μεγάλης ποσότητας», που γίνονται, συνήθως, κάθε δεκαπέντε ημέρες.
Άλλη εναλλακτική, που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης και δείχνει να κερδίζει έδαφος στο κοινό, είναι η επιλογή των καταναλωτών να προμηθεύονται μαζικά τα φρούτα και τα λαχανικά τους, από τους αγρότες - μικροεπιχειρηματίες, στην περιφέρεια των μεγάλων πόλεων.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, όποιος φτάνει, με το αυτοκίνητο μέχρι την «Καμπάνια Ρομάνα» (την ύπαιθρο γύρω από την ιταλική πρωτεύουσα), εξοικονομεί έως και ποσοστό 30%, σε σχέση με τις τιμές ενός κανονικού οπωροπωλείου.
Υπάρχει, τέλος, και η «ιδιωτική πρωτοβουλία». Σύμφωνα με την οργάνωση των αγροτών «Κολνιρέττι», τέσσερις Ιταλοί, στους δέκα, άρχισαν, πλέον, να καλλιεργούν λαχανικά στις βεράντες και τα μπαλκόνια τους.
Προτάσσουν δε, τη σαλάτα, που μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα και μέσα σε μικρά βάζα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Σαράντα μόλις ημέρες από την σπορά, η σαλάτα μπορεί να καταναλωθεί και το κόστος, για να «πρασσινίσει» το κάθε βάζο, φτάνει μόλις τα 50 λεπτά του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: