23 Ιουλ 2008

Οι Ιταλοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για τα πανάκριβα μακαρόνια των εστιατορίων

Η ιταλική Ένωση Καταναλωτών "Αduc", σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι "πλέον, ένα απλό πιάτο μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα, στα εστιατόρια της Ρώμης, κοστίζει όσο τα εδέσματα της υψηλής μαγειρικής".
Μετά από λεπτομερείς υπολογισμούς, η "Ιταλική Ένωση για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών και των Πολιτών", διαπίστωσε ότι τα "spaghetti al sugo" (μακαρόνια με σάλτσα) που σερβίρονται στα εστιατόρια, κοστίζουν 3.500% περισσότερο απ' ό,τι αν τα ετοίμαζε κανείς, στο σπίτι. Η "Aduc", προσθέτει ότι "τα εστιατόρια, προχωρούν σε πραγματική αφαίμαξη των πελατών": τα υλικά, για το απλό αυτό έδεσμα, δεν ξεπερνούν, σε κόστος, τα 25 λεπτά του ευρώ, ενώ η τιμή του εστιατορίου, για κάθε μερίδα, είναι, κατά μέσο όρο, εννέα ευρώ.
Από την πλευρά της, η ιταλική ομοσπονδία ιδιοκτητών εστιατορίων, απαντά ότι "τα στοιχεία αυτά, είναι μάλλον υπερβολικά, και αφορούν κυρίως μαγαζιά που βρίσκονται σε γνωστές τουριστικές περιοχές". "Αλλά, όπως και να 'χει, πρέπει να συμπεριληφθεί και το όλο κόστος του ενοικίου, του προσωπικού και των διαφόρων αδειών", προσθέτει η ομοσπονδία ιδιοκτητών εστιατορίων.
Είναι πάντως γεγονός, ότι, τον φετινό Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007, η πελατεία, στα εστιατόρια της Αιώνιας Πόλης, μειώθηκε κατά 30%. Το ίδιο ισχύει και για γνωστά θέρετρα, νότια της Ρώμης, όπως το Σαν Φελίτσε Τσιρτσέο. Βάσει των τελευταίων αυτών στοιχείων, η Ένωση των Ιταλών Καταναλωτών, με δημόσια έκκληση προς τους εστιάτορες, ζητά να "παγώσουν", και ει δυνατόν να μειώσουν τις τιμές τους, "από τη στιγμή που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι μέσες αποδοχές των Ιταλών έχουν παραμείνει αμετάβλητες, ενώ οι τιμοκατάλογοι, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: