11 Ιουλ 2008

Καμπάνια της Νομαρχίας Πειραιά

Με στόχο οι πολίτες να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 11 Ιουλίου, η μεγάλη ενημερωτική καμπάνια που κάθε καλοκαίρι πραγματοποιεί η Νομαρχία Πειραιά για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας που φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις ΚΕ.Π.Κ.Α- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και έχει ως σύνθημα «Διακοπές με εισιτήριο την ενημέρωση» εκατοντάδες ενημερωτικά φυλλάδια μοιράστηκαν στους επιβάτες της ακτοπλοΐας του μεγάλου λιμανιού, από πολυπληθές κλιμάκιο της Νομαρχίας, παρουσία του Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ Γιάννη Ανουσάκη, τους Αντινομάρχες, τον Γενικό Γραμματέα και υπηρεσιακά στελέχη της Νομαρχίας Πειραιά.
Ο Νομάρχης Πειραιά συνομίλησε με ταξιδιώτες, εξήγησε για την χρησιμότητα του φυλλαδίου και επεσήμανε την σημασία της ενημέρωσης που είναι το εισιτήριο για καλλίτερες, ποιοτικότερες διακοπές.
«Είμαστε εδώ, στο λιμάνι του Πειραιά, για πέμπτο καλοκαίρι, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και του δικαιώματος του κάθε πολίτη να απολαμβάνει ποιοτικές και φθηνές διακοπές. Δικαίωμα που ωστόσο καταστρατηγείται συστηματικά και κατ' εξακολούθηση» δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά και πρόσθεσε «Γι` αυτό στην Νομαρχία Πειραιά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τομέα της ενημέρωσης. Καθιστούμε τον πολίτη - καταναλωτή πιο ισχυρό με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και τον γνωστό πλέον τηλεφωνικό τετραψήφιο αριθμό 1570, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν. Σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες-καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι απροστάτευτοι. Με διαρκείς ελέγχους «εν όρμω» και εν πλω και με εκστρατείες ενημέρωσης, είμαστε και θα είμαστε κοντά τους, ουσιαστικά και αποτελεσματικά».
Ο φετινός οδηγός διακοπών περιέχει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Περιλαμβάνει αναλυτικά τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων που υπάγονται στην αγορανομική διάταξη, προσδιορίζει την τιμή προϊόντων για όρθιους πελάτες και δίνει χρηστικές συμβουλές για τη μεταφορά με αεροπλάνο και πλοίο, καθώς και για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δίνονται ακόμη συμβουλές για την σωστή προετοιμασία των καταναλωτών πριν από την άφιξη στον τόπο των διακοπών τους.
Έλεγχοι στα πλοία της ακτοπλοΐας
Εν τω μεταξύ εντατικούς ελέγχους διενεργούν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά στα πλοία της ακτοπλοΐας με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας καταναλωτών.
Οι έλεγχοι, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένοι, πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια ελέγχου, συμμετέχουν δηλαδή σε αυτά κτηνίατροι, γεωπόνοι, επόπτες υγείας και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών (αγορανομικοί έλεγχοι).
Πέρσι και για πρώτη φορά ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά ταξίδεψαν με πλοία της ακτοπλοΐας εντοπίζοντας σημαντικές αγορανομικές παραβάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μη διάθεση διατιμημένων προϊόντων.
Πέρσι ακόμη πραγματοποιήθηκαν συνολικά 64 έλεγχοι σε πλοία κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν 30 χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος να λειτουργούν χωρίς άδεια και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε απόφαση προσωρινής διακοπής λειτουργίας τους, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 200 κιλά διάφορα ακατάλληλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Από το σύνολο των ελέγχων σε πλοία που έγιναν από την 1-1-2007 έως σήμερα, έστω και μία απόκλιση από τη νομοθεσία διαπιστώθηκε στο 55,8 %, καμία απολύτως στο 44,2 %.
Από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν σε πλοία από την 1-1-2008 έως σήμερα έστω και μία παράβαση διαπιστώθηκε στο 81,8 % εξ αυτών, καμία απολύτως στο 18,2 %. Η συντριπτική πλειοψηφία των φετινών διαπιστώσεων αφορά συστάσεις για βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, για την εφαρμογή των οποίων θα γίνει επανέλεγχος. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει παραπομπή στον εισαγγελέα. Σύνολο ελέγχων σε πλοία 11.
Από το σύνολο των ελέγχων σε πλοία που έγιναν από την 1-1-2007 έως 31-12-2007 η κατάσταση είναι απολύτως μοιρασμένη. Σύνολο ελέγχων σε πλοία 64.
Από τα πλοία στα οποία εντοπίστηκαν παραβάσεις, στο 58,2 % εξ αυτών οι παραβάσεις ήταν περισσότερες από μία. Στο υπόλοιπο 41,8 % διαπιστώθηκε μόνο μία παράβαση.
Από τον συνολικό αριθμό παραβάσεων που εντοπίστηκαν (μπορεί να είναι πάνω από μία σε ένα πλοίο), το 47,6 % αφορούσε τη λειτουργία κάποιου χώρου υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια (π.χ. εστιατόριο, κυλικείο, αποθήκη), το 20,6 % αφορούσε κάποια υγειονομική παράβαση ή σύσταση για καθαριότητα, το 12,7 % κάποια κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων ζωικής προέλευσης, το 11,1 % παράβαση της αγορανομικής νομοθεσίας (π.χ. μη ύπαρξη διατιμημένων προϊόντων) και το 7,95 % παραβάσεις που εντόπισαν οι γεωπόνοι σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. ελλιπείς σημάνσεις, διατήρηση τροφίμων σε ακατάλληλες θερμοκρασίες). Σημειώνεται ότι πέρσι 30 χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αποθήκες, κλπ) διαπιστώθηκε να λειτουργούν χωρίς άδεια και εκδόθηκε απόφαση για απαγόρευση λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: