18 Ιουλ 2008

Την ύπαρξη καρτέλ στην ακτοπλοΐα θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στις 9 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναφορικά με τις παραβάσεις από την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και 14 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα.
Η Γενική Διεύθυνση μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε κατέληξε ότι στις επιμέρους σχετικές αγορές του κλάδου της ακτοπλοΐας (δρομολογιακές γραμμές εσωτερικού και Αδριατικής) υφίστανται οι ακόλουθες στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:
- Οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας αναφορικά με την τιμολογιακή τους πολιτική.
- Οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με αντικείμενο τις προσφορές συμπαιγνίας (έμμεσος καθορισμός ναύλων).
- Οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με αντικείμενο τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων.
O ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που εδώ και μήνες έκανε για την ύπαρξη καρτέλ στην ακτοπλοΐα και ζητά άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Το γεγονός ότι η παραπομπή γίνεται κατόπιν έρευνας 14 μηνών και θα συζητηθεί στις 9 Οκτωβρίου, αφ' ενός αφήνει ανενόχλητες τις εταιρείες να κερδοσκοπούν ολόκληρη την θερινή περίοδο εις βάρος των επιβατών, αφ' ετέρου υποδηλώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης να χτυπήσουν τα καρτέλ και την ακρίβεια» καταλήγει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Zήσε Μάη μου, δηλαδή...Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο. Κοροιδεύουν τον κόσμο φωναχτά, αφήνοντας τους εφοπλιστές να τα αρπάξουν κανονικά όλο το καλοκαίρι και να τους επιβάλλουν ποινές απο τον Οκτώβριο. Μήπως οι ποινές θα είναι ποσοστό επί των καλοκαιριών κερδών;