24 Ιουλ 2008

H Fed κάνει βόλτες στα σούπερ μάρκετ...

Στελέχη της Fed παρακολουθούν την καταναλωτική συμπεριφορά για να προβλέψουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Bloomberg

Στη μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν στην ακρίβεια έχουν καταφύγει τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αναζητώντας ενδείξεις περί του πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο μέλλον. Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ με μία Αμερικανίδα μητέρα αρκεί για να καταλάβει κανείς τους λόγους για τους οποίους τα στελέχη της Federal Reserve ευελπιστούν πως υπάρχουν ελπίδες να μην εκτροχιαστεί πλήρως ο πληθωρισμός, αλλά ταυτοχρόνως εκφράζουν φόβους ότι ίσως και να εκτιναχθεί σε ιλιγγιώδη ύψη.
Ερωτώμενες σχετικά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, Αμερικανίδες μητέρες δηλώνουν πως η αντίδρασή τους στην ακρίβεια είναι να περιορίσουν τα έξοδα για ψυχαγωγία, είτε αυτά αφορούν τα δείπνα σε εστιατόρια είτε τα σχέδιά τους για μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο, ώστε να μπορούν να διαθέσουν μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, τα αυγά και τα ζυμαρικά, των οποίων οι τιμές βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη. Προκειμένου λοιπόν να αντλήσουν συμπεράσματα για το μέλλον, ομάδα έξι στελεχών και οικονομολόγων της Fed έχει αρχίσει να παρακολουθεί το περιεχόμενο των διαφημίσεων και τις δημοσκοπήσεις που διεξάγουν οι βιομηχανίες, ενώ τηλεφωνούν προσωπικά σε εμπόρους λιανικής για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών. Οι εργασίες τους θα ολοκληρώνονται με μία πρόβλεψη σχετική με τη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή, την οποία και θα παρουσιάζουν σε κάθε συνάντηση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed.
Οι ενδείξεις που αναζητούν, πάντως, δεν εξαντλούνται στη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά επεκτείνονται και σ’ εκείνη των εμπόρων λιανικής. Αν, για παράδειγμα, οι εκπτώσεις στα καλοκαιρινά είδη ένδυσης αρχίζουν αρκετά νωρίτερα, αυτό καταδεικνύει ότι η ζήτηση είναι αναιμική και οτι οι έμποροι λιανικής αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές για να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους. Πολλές αμερικανικές οικογένειες συμπεριφέρονται ακριβώς έτσι όπως περιμένουν τα στελέχη της Fed, δηλαδή αλλάζουν τις προτεραιότητές τους και περικόπτουν κάποιες περιττές δαπάνες ώστε να μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τα ακριβά είδη μαναβικής και για καύσιμα. Καθώς όμως μειώνεται η ζήτηση, περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο πληθωρισμός. Το σενάριο αυτό, όμως, βασίζεται στην ασταθή υπόθεση ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν να πιστεύουν πως τις υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων θα ακολουθήσουν και οι τιμές όλων των άλλων ειδών. Οταν καλλιεργείται αυτή η πεποίθηση απλούστατα αρχίζει ο φαύλος κύκλος των πιέσεων για αυξήσεις των μισθών και οι υψηλότεροι μισθοί οδηγούν σε νέες αυξήσεις τιμών καταναλωτή κ.ο.κ. Και οι Αμερικανοί προβλέπουν ήδη πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 3,4% μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 5% σε ετήσια βάση.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100017_24/07/2008_278689

Δεν υπάρχουν σχόλια: