5 Απρ 2012

1+1 «έκπληξη» που ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Σχεδόν αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η κατάθεση ενός «αναδιαρθρωμένου» προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έστω κι αν δεν το παραδέχονται επισήμως.

Ωστόσο, ανεπισήμως, το προετοιμάζουν, αφού αυτό τον στόχο θα εξυπηρετεί στην ουσία μια σειρά από κινήσεις που προωθούνται στο παρασκήνιο αυτό τον καιρό. Για παράδειγμα, η λήψη νέων, πρόσθετων, μέτρων ενδεχομένως και αμέσως μετά το Πάσχα, που θα έχουν καθαρά διορθωτικό χαρακτήρα, της εικόνα των εσόδων, που «δεν πάνε όπως αρχικά είχαν προβλεφθεί».

Για την ακρίβεια, έχει εντοπισθεί μαύρη τρύπα, η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα κι αν είναι δυνατόν πριν από τον επόμενο τρίμηνο τακτικό έλεγχο της τρόικας.

Τα μέτρα αυτά θα είναι φορολογικού χαρακτήρα και δε θα σχετίζονται με το πακέτο της περικοπής των δαπανών, που ακολουθεί αμέσως μετά. Για την ακρίβεια, στα τέλη Μαΐου και όχι στις αρχές Ιουνίου, όπως εσφαλμένα, αρχικώς, πιστεύονταν.

Πριν από λίγο καιρό, υπήρχε η σκέψη να ενσωματωθεί το πακέτο των φορολογικών μέτρωνσε αυτό των δαπανών, ανεβάζοντας έτσι το τελικό συνολικό ύψος του στα 14 δισ.ευρώ, περίπου.

Ωστόσο, μετά από πιο ώριμες σκέψεις, προωθείται ο διαχωρισμός τους. Δηλαδή, σε αυτή τη φάση θα ανακοινωθούν μέτρα ταχείας άντλησης περίπου 3 δισ. ευρώ και κατόπιν θα ακολουθήσουν αυτά των 11 δισ. ευρώ, που θα είναι και το κυρίως πιάτο.

Ενδεχόμενο καθυστερήσεων δεν υπάρχει. Απλώς, από το παρόν οικονομικό επιτελείο διαρρέεται ότι η τελευταία συνεισφορά τους στην προσπάθεια θα είναι το μίνι πακέτο αμέσως μετά το Πάσχα. Το μέγα πακέτο, στα τέλη Μαΐου, θα αναλάβει να το σχεδιάσει και να το υλοποιήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές…

Πηγή: www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: